IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените данъци са почти 10% от данъчните приходи на България през 2020 г.

Приходите от данъците, свързани с околната среда са почти 300 млрд. евро, сочат данни на Евростат

20:01 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През пандемичната 2020 година приходите от данъците, свързани с околната среда, намаляват в целия ЕС, сочат данните на Евростат. България е една от трите държави, в които приходите от тях са с най-голям дял от общите данъчни приходи.

От данните за 2020 година е видно, че приходите от зелени данъци у нас достигат 9,9% от общите приходи. Най-голям е делът в Словения (12,3%) и Латвия (10,1%). На обратния полюс са Люксембург (3,5%), Словакия (4%) и Германия (4,1%).

евростат евростат

Източник: Евростат

Средно за общността данъците, свързани с околната среда - основно от сектори като енергетика и транспорт, както и данъци и такси за замърсяване, достигат размер от 300 млрд. евро, или 5,4% от общите данъчни приходи в общността. Традиционно обемът се движи между 5% и 15%, допълват още от Евростат. През миналата година зелените данъчни приходи достигат едва 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС.

Основната част от тези приходи са данъците от енергийния сектор - малко над 77% от всички зелени приходи, следвани от транспорта (19,1%) и останалите малко под 4% - от данъци за замърсяване.

В ЕС основната част от енергийните данъци се плаща от бизнеса - почти 52% през 2019 година. В някои държави обаче съотношението е обратно и над 60 на сто от приходите от тези данъци в Словения и Дания идват от домакинствата.

У нас основната част от енергийните данъчни приходи идват от индустрията и сектора на услугите. Страната с най-голям дял на бизнеса при плащането на този тип данъци е Румъния. В Люксембург пък чуждите граждани са с най-голям принос към приходите от енергийни данъци, заради ниската цена на горивата, която привлича граждани на други държави от общността. Голям е делът и в Малта, но делът на домакинствата също не е малък.

евростат евростат

Източник: Евростат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още