IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да защити пазара на въглеродни квоти от спекулации

Въвеждането на по-добър мониторинг и интегрирано регулиране сега могат да предотвратят фундаментални проблеми по-късно, посочват експерти

21:30 | 15.12.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P

Европейският съюз (ЕС) трябва да засили надзора на своя пазар на въглеродни емисии, за да избегне изкривявания, предизвикани от финансовите инвеститори, съобщава Bloomberg, цитирайки проучване на Потсдамския институт.

Препоръката на анализаторите е публикувана ден преди срещата на лидерите на ЕС, които ще обсъдят нарастващите цени на въглерода. Цените на квотите за замърсяване се покачиха до рекордно високо ниво през миналата седмица и се търгуват с почти 150% ръст спрямо 2020 г. на фона на по-строгите политики за климата, растящите цени на енергията и повишения интерес от страна на инвеститорите. 

„Ако оставим спекулациите да се развихрят, това рано или късно може да подкопае функционирането на пазарите на квоти на емисии на въглероден диоксид“, предупреждава Микаел Пале, един от авторите на проучването. „Въвеждането на по-добър мониторинг и интегрирано регулиране сега могат да предотвратят фундаментални проблеми по-късно“, изтъква той.

След като група страни членки на блока, водени от Полша и Испания, обвини спекулантите за безпрецедентния скок в цените и призоваха за ограничаване на достъпа до пазара на някои финансови инвеститори, пазарният надзор на ЕС отхвърли опасенията за злоупотреби. Скорошният ценови скок беше причинен най-вече от икономически и политически фактори, съобщава Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) миналия месец.

Схемата за търговия с емисии на ЕС налага ограничаване на замърсяването на повече от 11 000 съоръжения, собственост на концерни, производители на електроенергия и авиокомпании. Скоростта на намаляване на количествата отделяни емисии се очаква да нарасне през следващите години, тъй като Европа се стреми да приведе програмата за ограничаване и търговия към по-строгите климатични цели за 2030 г. Това означава допълнително поскъпване на квотите.

емисии емисии

Финансови участници

Данните, анализирани от мозъчния тръст, известен като PIK, показват, че броят на новите финансови участници, главно инвестиционни фондове, се е увеличил повече от три пъти през последните три години. Въпреки че някои от тях помагат на емитентите да намалят риска от волатилни цени, търговското поведение на други може да доведе до прекомерна волатилност, ценови балони или натрупване на квоти от големите инвестиционни фондове, за да повлияят на цените.

Докладът препоръчва на ЕС да създаде специален регулаторен орган, който да наблюдава пазара на емисии. Понастоящем дериватите на въглеродните квоти са предмет на Закона за финансовите инструменти, като търговията се контролира от ESMA, а правилата за доставка и търг на квоти са разработени от дирекцията за климата към ЕК.

ЕС трябва също така да подобри прозрачността с подобрена наличност на данни и по-навременно оповестяване на информацията, както и да подобри диагностиката, става ясно още от доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
пхаха ... нема толкова прозззто парче , като кандидат политкомисар ... :))) ... вулкани и фреони ... пхххаххаа ... пиши за политика плиткоумен , не се упражнявай с техническа информация и терминология ... ултра мега зле си ... :))) ... в ерата на гугъл/яндекс даже си непростимо зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Не е важно дали има резултат.Важното е алъш вериш да пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Че то по-голяма спекулация от тази за "парниковите газове" има ли? Защо не спрат дейността на вулканите, които заради отделянето на всякакви фреони трябваше да направят атмосферата на швейцарско сирене с озонови дупки? Но те отделят и всякакви други търгуеми газове. Значи да ги глобяват? Защо не забранят на микроорганизмите, бактериите, микробите в Световния океан да отделят "парникови газове", които са стотици пъти повече от човешките? "Само" това да направят, стига. А дали ще има резултат, казва ли ти някой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още