IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира сложи край на петдневната си печеливша серия

Валутата поевтинява с 8% минути преди 21:30 ч. българско време до цена от 11,4921 лири за долар

22:57 | 27.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Турската лира сложи край на петдневната си печеливша серия, противопоставяйки се на гаранциите на правителството след обявените мерки за стабилност от миналата седмица.

Валутата поевтинява с 8% минути преди 21:30 ч. българско време до цена от 11,4921 лири за долар. По-рано цената достигна до 11,5831 лири за долар.

Обратния завой в цената. Графика: Bloomberg

С днешното понижение цената на турската лира отбелязва спад от над 35% за годината – най-силното обезценяване на който и да е било валутен пазар през 2021 г.

Днешната търговия е факт, след като в петък президентът Реджеп Ердоган заяви, че турската валута ще се стабилизира „постепенно“ след представените мерки, включително нов инструмент за защита на притежателите на депозити в лири. Също така според данни на централната банка властите са се намесвали на чуждестранните валутни пазари, което донесе известно поскъпване на валутата по-рано.

Според механизма, представен миналата седмица, правителството ще компенсира загуби за притежатели на депозити в лири, ако спадът в цената на валутата надмине лихвите на съответната банка.

Обезценяването на турската лира се ускори този месец на фона на нова порция намаления на основната лихва. Настроенията на турските производители се влошиха през декември, показват данни на централната банка от понеделник, което на свой ред подчертава несигурността на валутата.

Турската фондова борса приложи ограничаване на търговията за основния индекс Borsa Istanbul 100 index в понеделник, след като той напредна с 2,7% в сутрешната търговия, преди да компенсира ръста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 2 години
Както е тръгнало скоро Одрин и други градове просто ще станат български провинции,кръгом да ги доизкупим ха ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още