IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е на крачка от въвеждането на ваксинационен паспорт

Повече от 90% от хората над 12 години във Франция са получили поне две дози ваксина срещу коронавирус

14:12 | 06.01.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

След бурен дебат парламентът на Франция в четвъртък одобри плановете на президента Еманюел Макрон за ваксинационен паспорт, за да се ограничи разпространението на омикрон варианта на коронавируса, предава Ройтерс.

Макрон коментира по-рано тази седмица пред в. „Le Parisien“, че иска да направи живота на тези, които отказват ваксината срещу COVID-19, сложен, като ги изтласка от обществени места. Така те ще бъдат принудени да приемат ваксинирането.

Грубият език на Макрон едва три месеца преди президентските избори се възприема широко като политически пресметнат ход заради засилващата се обществено недоволство срещу неваксинираните срещу коронавирус.

Повече от 90% от хората над 12 години във Франция са получили поне две дози ваксина, показват правителствени данни. Министърът на здравеопазването Оливие Веран коментира, че спрямо 1 октомври в сряда рекорден брой хора са получили първа доза, след като Макрон отправи коментарите си.

Законодателите в долната камара приеха законопроект, свързан с ваксината, в малко след 5 часа сутринта след сесия, продължила през цялата нощ, с разлика от 214 на 93 гласа. Много от тези, гласували против законопроекта, са от крайнодесните или левите партии.

Законът ще бъде внесен в Сената преди окончателно гласуване в Народното събрание.

Французите от няколко месеца трябва да показват или доказателство за ваксинация, или отрицателен тест за COVID-19, за да посетят кина и кафенета или да пътуват с влак. С нарастването на случаите на заразени правителството реши да отхвърли опцията за тестване в новия законопроект.

Правилата за ваксинационните паспорти ще се прилагат за лицата на възраст над 16 години, а не за над 12, както първоначално поиска правителството.

Италия в сряда направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за хора на възраст над 50 години, както и за учителите и служителите в общественото здравеопазване.

Премиерът на Франция Жан Кастекс коментира, че страните, които са преминали към задължителни ваксини, като Италия и Австрия, имат по-ниски нива на ваксинация от Франция. По думите му Франция ще премине към поставяне на четвърта доза ваксина срещу коронавирус „когато му дойде времето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Забравих да допълня,че сред нас има само една прослойка от населението което живее само с права това са римляните :) Те са сигурни,че нямат никакви задължения към обществото. В демократичните общества задълженията са много: към здравето на всички, данъци, работа, осигуровки, задължение да помагаш на тези които имат трудности да помагаш на онеправданите , да се бориш за свобода и т.н..... (свобода не е равно на анархия и да правиш каквото си поискаш)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
В развитите общества е така. Това е правилния начин. Тук нашите *** разбират ,че демокрацията е само права. Там където са правата са и задълженията КЪМ обществото :) Когато схванат това нещо ще излезнем от дъното. А докато настъпи този момента ще бъдем с: най-мръсния въздух, топ 2 по смъртност в света от ковид и топ 1 в ЕС, топ 1 по смъртност в ЕС и без ковид, най-старите коли в ЕС, най-ниските заплати, най-ниските пенсии. Отбелязвам отново затова не са ни виновни САЩ,ЕС или Русия виновен си е българина защото мисли,че демокрацията е само ПРАВА :) Когато си в общество имаш и задължения. Една такава отговорност към обществото е да се ваксинираш. Простичко е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 2 години
От както почна историята с пандемията, няма държава по света където има демокрация, такава каквато я знаехме преди. Може би в в някои много бедни страни в Африка и джунглите в Южна Америка, някои хора все още живеят свободно, без да се занимават с тази история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
ем какво по-демократично от това , да ограничи достъпа до обществени места на мангъроидите (в случаят 10% от французите) и да им запази здравето и чистият генетичен фонд от ваксинираните и чипирани французи ... ?! ... вместо както е в китай да ги въдворяват по лагери и да копат камънак по кариери ... каквото м/у другото е желанието на 90% от населението на франция ... 90% с/у 10% ... обясни ми демокрацията как ти я разбираш в тази ситуация ... моля ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ще видим, това все пак е тест до колко надълбоко може да го набие на обществото...ако и след това спечели висок процвент, значи демокрацията и там е умрела...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
ще му се върне като голям % избиратели на изборите ... :))) ... радост за нормалните хора , възражденците и мангъроидите в беляНЕ ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
* = бaбoeбa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
"иска да направи живота на тези, които отказват ваксината срещу COVID-19, сложен, като ги изтласка от обществени места. Така те ще бъдат принудени да приемат ваксинирането."*** дали си дава сметка тва как ще му се върне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още