IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen увеличава печалбата си със 70%

Банката, която развива дейност в много страни от Източна Европа и Русия, се възползва от намаляващите рискови разходи

11:25 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Raiffeisen Bank International (RBI) увеличи значително печалбата си през изминалата финансова година. Печалбата нарасна до 1,37 млрд. евро от 804 млн. евро през предходната година (70%), съобщи в сряда банката, която оперира в много източноевропейски страни и Русия. Рисковите разходи спадат до 295 млн. евро от 598 млн. евро. Акционерите ще получат дивидент от 1,15 евро на акция за 2020 г., предава DPA. 

Нетните приходи от лихви се увеличиха със седем процента до 3,33 млрд. евро благодарение на по-големите обеми и по-високите лихвени проценти. Нетните приходи от комисиони са се увеличили с 18% до 1,99 млрд. евро и по този начин са по-високи от всякога.

За текущата фискална година Бордът на директорите очаква ръст на клиентските кредити с между седем и девет процента. Банката продължава да се придържа към средносрочните си цели, като например съотношението разходи-приходи (CIR) от около 55%. В края на годината се очаква базовият собствен капитал от първи ред
(CET1) да бъде около 13%.

В края на миналата година стана ясно, че австрийската банка ще продаде бизнеса си в България на базираната в Белгия KBC за 1,15 млрд. евро, като в сделката се включват и дъщерните дружества. „Райфайзенбанк България“ е в страната от 1994 г. и има мрежа от 122 банкови клона. Кредитната институция е на шесто място на пазара, като активите ѝ заемат дял от 7,9%, а кредитите са 8,4% от заемите в България. В банката работят 2500 служители, обслужващи 635 хил. клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още