IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля нови санкции срещу Беларус за затваряне на „вратичките“

Обсъждат се и други мерки, ако Минск се включи в евентуална риска инвазия срещу Украйна

20:55 | 18.02.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) обмисля нови ограничителни мерки за затваряне на „вратичките“ в съществуващите санкции срещу Беларус, споделят пред Ройтерс служители и дипломати на блока, отбелязвайки, че Брюксел също работи по санкции, в случай че Минск участва в евентуална руска инвазия в Украйна. 

Дискусиите относно разширяването на сегашните мерки срещу Минск са свързани с нарастващото напрежение на руско-украинската граница.

Към момента Москва отрича, че планира инвазия. 

На фона на ескалацията ЕС е предупредил свои служители да напуснат Киев, споделя дипломат от ЕС. В същото време Украйна настоява блокът да осигури спешна подкрепа и военно обучение.

Първоначално санкциите срещу Беларус бяха наложени, след като президентът на страната Александър Лукашенко потуши протестите след изборите през август 2020 г., като оттогава бяха затягани няколко пъти.

Дипломатите изтъкват, че новите мерки могат да бъдат насочени към затваряне на вратичките, които според балтийските дипломати се използват от Минск за заобикаляне на съществуващите санкции.

ЕС забрани вноса от Беларус на поташ и петролни продукти. Според дипломати обаче Беларус все още изнася калий за ЕС през Украйна и също така е увеличила износа си за ЕС на петролни продукти, получени от въглища.

По-късно в петък служител на ЕС потвърди на брифинг, че се работи за възможни нови икономически санкции срещу Минск, включително срещу износа на поташ. Служителят добави, че блокът също обмисля санкции срещу Беларус, ако участва в атака срещу Украйна.

Очаква се представители на балтийските страни да повдигнат тези въпроси на срещата на министрите на външните работи на ЕС в понеделник (21 февруари), дори ако темата „Беларус“ не попада в дневния ред на срещата.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) потвърди, че Украйна е отправила молба за помощ на 15 февруари и че ЕС координира отговорите на страните от ЕС.

Украйна също е поискала подкрепа от ЕС срещу хибридни и кибератаки. Това може да бъде обсъдено на срещата в понеделник заедно с плановете за възможна военна тренировъчна мисия на ЕС в Украйна, казаха дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 7
alex8712
преди 2 години
Русофилите са върли привърженици на теориите на конспирацията - цитират термини, които не разбират, смесват различни наративи и тълкуват събития само по погледа на вожда. То не бяха легенди как НАТО било обещало през 90те да не се разширява, или пък как Хрушчов бил подарил Крим на Русия, как всички избори на Запад са манипулирани ама тези в Беларус и Русия са за пример, или пък струпването на руски войски около Украйна от 3 страни не било заплаха, а нормални учения на собствена територия. Няма как, последиците от зомбирането по Russia Today са тежки и трудно обратими...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
да ти го натъртя на патри0отизма , муххльо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 10
korn
преди 2 години
Кога ЕС е настоявал Беларус да напусне Евроазийския съюз или да прекрати военните си договри за отбрана с Русия? Кво лъжеш като някой ром. ЕС може да налага санкции на който иска и да изразява мнение. Русия как има правото да подържа проруски партии в ЕС и да се меси в политиката на европейските държави. Някой да е забранил на Русия да прави това? Ти като руски роб и подклаждащ бунтове срещу родината и ЕС някой да ти е направил проблем? Дошъл ли някой от тайните служби у вас и да ти начупи ромската мутра, не нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Обсъждат се и други мерки, ако Минск се включи в евентуална риска инвазия срещу Украйна === Алоууу, Батька каза: бият ли руснаците и ние бием! Няма ако!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
хаха ... въпрос на ценности , Импе ... евроатлантически ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Добре де, нали според НАТО уж всяка държава можела сама да избира с кого да влиза във военен съюз? Или това се отнася само за тия, които искат да влязат в НАТО? ЕС на какво основание не признава Лукашенко за законен президент, а твърди че това било някаква си oвца тихановская? Белоруският народ няма ли право да решат сами кой да им е президент? Ама признават гнъсното чучyло байдън въпреки очевидно манипулираните избори в САЩ? Откъде-накъде някакъв самообявил се "елит" си мисли, че може да отнеме правото на свободни народи да избират кой да ги води? Санкции срещу Белорусь, защото Лукашенко потушил някакъв опит за метеж? А защо няма санкции срещу Франция, Испания, Холандия, Канада? Или на тях им е позволено да мачкат протестиращите си граждани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още