IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да контролираме разходите си

По-голямата част от хората нямат реален план за харченето на парите си, смята експертът по финансово здраве Джейсън Батлър

20:02 | 22.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На практика съветвам хората да избягват думата „бюджет“, защото за мнозина това може да изглежда като трудна работа. Вместо това ги уча да разработват интелигентен план за разходите, който включва решение къде искате да отидат парите ви, преди да ги получите, въз основа на три вида разходи: основни, бъдещи и развлекателни.

С постъпването на парите те трябва да бъдат разделени на различни пера, за да се създаде някаква структура и да се види каква е наличността за различните разходни приоритети. Ето главните ми съвети за умно разходване:

1. Разберете къде отиват парите ви

Разгледайте банковите си извлечения през последните шест месеца, за да получите яснота относно разходите си, включително нерегулярни харчове като празници, обслужване на автомобил и поддръжка на къщата. Повечето хора откриват голяма разлика между тяхното възприятие и реалността.

2. Решете къде искате да отиват парите ви

Трябва да работите само с парите, които имате сега, а не с бъдещи бонуси, повишения на заплатата или други очаквани доходи. Всеки паунд трябва да бъде предназначен за определена цел. Постъпващите пари трябва да са равни на тези, които излизат.

3. Приемете подхода на главния изпълнителен директор към разходите

Той се състои в „съкращаване, изкарване и оптимизиране“. Това означава намаляване на ненужните разходи, като нежелани абонаменти, застрахователни полици или финансиране на автомобили. То означава и да печелите повече чрез извънреден труд или да продавате нежелано имущество онлайн. И се уверете, че получавате всички държавни обезщетения, на които имате право.

И накрая, трябва да оптимизирате основните разходи, които не можете да намалите. Уверете се, че ипотеката ви е актуална като лихва, пазарете се със застрахователната си компания и променете плана за мобилния си телефон, ако трябва.

4. Стремете се към прогрес, а не към съвършенство

Вашият разходен план не е фиксиран и нещата няма да вървят стриктно според него. Но фокусирайте се върху напредъка, който постигате, а не върху пропастта между идеала ви и реалността.

За някои домакинства ще бъде трудно да се справят със задаващия се натиск върху доходите им. Но трудните моменти често ни карат да се изправим пред неща, които сме отлагали. И както показва моят опит, много хора отлагат решението за контрол над ежедневните си разходи. Сега е моментът това да се поправи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още