IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна призова ЕС да предостави системи за противовъздушна отбрана

Киев поиска от лидерите на ЕС и да наложат санкции срещу Беларус

17:50 | 24.02.22 г.
<p>
	Обезлюден Киев след началото на действията на Русия срещу Украйна. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Обезлюден Киев след началото на действията на Русия срещу Украйна. Снимка: Bloomberg

Украйна е отправила призив към Европейския съюз и страните членки спешно да предоставят системи за противовъздушна отбрана и противоракетни системи, както и да използват „всичките си средства“, за да заглушат руските сателитни сигнали.

В списък с искания, изпратени до европейските лидери преди спешната среща на върха в четвъртък вечер в Брюксел, Украйна призовава още за „най-ожесточените ограничителни мерки срещу Беларус, която директно подкрепя руската широкомащабна инвазия“, съобщава в. The Guardian, който е получил достъп до документа.

Исканията, изготвени от украинските дипломати в Брюксел, призовават още да се прекратят софтуерните лицензи за военно и гражданско оборудване в Русия и Беларус; да се блокират или заглушат руските сателитни навигационни системи във въздушното пространство над Черно море и Азовско море; и да се използват всички средства да се блокира руската сателитна навигационна система Глонас, включително да се заглуши сигнала над Черно море, Азовско море, беларуското и украинско въздушно пространство.

Освен че призовава да се сложи край на „бизнеса както обикновено“ с Русия, Киев иска ЕС да отвори системите си за спешна помощ (механизма за гражданска защита) за украинци.

В пресконференция по-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че днес ще бъде представен пакет от масови и целенасочени санкции на европейските лидери за одобрение.

„Този пакет ще включва финансови санкции, които силно ограничават достъпа на Русия до капиталовите пазари. Тези санкции ще имат сериозно въздействие“, заяви Фон дер Лайен. Тези санкции ще потиснат икономическия растеж на Русия, с увеличаване на разходите по заеми, повишаване на инфлацията, увеличаване на изходящите капиталови потоци и постепенно отслабване на промишления комплекс, допълни тя.

Според изказването вторият основен стълб на санкциите се отнася до ограничаването на достъпа на Русия до ключови технологии. „Искаме да лишим руската промишленост от технологиите, които днес са крайно необходими за изграждането на бъдеще. ... Това варира от високотехнологични компоненти до авангарден софтуер“, обясни председателят на ЕК.

Според The Guardian, позовавайки се на изтекли текстове преди срещата на високо равнище, европейските лидери ще призоват за санкции срещу Беларус заради ролята му в нападението срещу Украйна.

В проекта на изявлението, което трябва да бъде финализирано днес, се казва, че европейските лидери осъждат „намесата на Беларус в тази агресия срещу Украйна“ и призовават Минск да изпълнява международните си задължения.

В документа лидерите искат още бързо подготвяне на допълнителен пакет санкции, който да включва Беларус.

Страната вече е обект на санкции от ЕС, целящи предимно физически лица и сектори от икономиката, наложени след бруталната репресия от президента Александър Лукашенко срещу мирни протестиращи през 2020 г.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още