IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентену: Руската война в Украйна излага еврозоната на риск от стагфлация

Според гуверньора на централната банка на Португалия спиране на газа ще бъде „най-лошият сценарий“

17:58 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Еврозоната може да бъде уязвима към стагфлация* в резултат на руската инвазия срещу Украйна, заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Марио Сентену.

Португалският гуверньор заяви в интервю в Лисабон в понеделник, че предпочита да се продължи с „нормализирането“ на паричната политика, сигнализирано от централните банкери през последните седмици, макар че признава, че конфликтът може да има последици за това как ще се материализира то.

„Убеден съм, че посоката на растежа, която икономиката следваше, ще надделее“, каза Сентену. Въпреки това „сценарий близък до стагфлация не е извън възможностите, пред които може да се изправим. Затова трябва да коригираме политиките си спрямо това“.

Гуверньорът, който е бивш финансов министър на Поругалия и ръководител на еврогрупата, направи изказването си, докато ЕЦБ се готви за важно решение на 10 март. Централните банкери се готвят да свият покупките на облигации на фона на рекордна инфлация – задача, която сега се усложнява от икономическите последици от войната и санкциите.

Сентену каза, че централните банкери по-рано вече са обмисляли заплахата от стагфлация по време на кризата с коронавируса и на глас се почуди как може да се оформи подобен сценарий в момента.

„След инвазията тези рискове само се увеличават“, каза той, говорейки за възможен резултат от „положително въздействие на инфлацията, няколко десетични пункта, и отрицателно въздействие на растежа“.

В петък председателят на ЕЦБ Кристин Лагард обеща, че банката ще „вземе всички необходими мерки“, за да гарантира ценова и финансова стабилност. Регионът е особено изложен на конфликта заради зависимостта на икономиката от вноса на енергия от Русия.

Сентену заяви, че спиране на газа ще бъде „най-лошият сценарий“ и отбеляза способността на ЕЦБ да подкрепя пазари с ликвидност, ако това е нужно.

„Най-важното нещо в момента е да бъдем готови и на разположение, за да запазим финансовата стабилност“, добави той.

Сентену заяви, че ЕЦБ ще бъде „отворена“ на срещата следващата седмица. Той предупреди обаче, че „нормализирането“ на паричната политика е не само необходимо, но и изключително „добре дошло“.

Настояването от страна на гуверньора, че централната банка може да продължи с отдръпването на стимулите кореспондира на коментарите на други негови колеги от миналата седмица. Те изразиха оптимизъм, че войната в Украйна може да забави, но не и да спре подобна промяна на политиката.

* стагфлация - състояние на икономиката, характеризиращо се със застой, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още