IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева е уверила Володимир Зеленски за спешно финансиране от МВФ

МВФ е ангажиран с подкрепата за Украйна и нейния народ, посочва в Twitter управляващият директор на международната институция

20:45 | 04.03.22 г. 4
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. <em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева съобщи, че днес е разговаряла с украинския президент Володимир Зеленски и го е уверила в бързия отговор на молбата на Украйна за спешно финансиране, съобщава Ройтерс. 

"Сега говорих с президента Зеленски и изразих уважението си към смелостта и лидерството му", посочи Георгиева в съобщение в социалната платформа Twitter.  "МВФ е ангажиран с подкрепата за Украйна и нейния народ. Уверих Зеленски в бързия отговор на молбата на Украйна за спешна финансова помощ от МВФ", допълва тя, цитирана от БТА.

Зеленски ѝ отговори в Twitter, като написа, че е благодарен за спешната помощ, която вече е предоставена от МВФ, и призова глобалния кредитор да помогне за възстановяването на страната му след войната.

"МВФ трябва да поеме водеща роля във финансирането на възстановяването след края на руската агресия", написа той.

Министерството на финансите на САЩ заяви по-рано днес, че Вашингтон е решен да предприеме "всички мерки", за да спре Русия да се възползва от активите си в МВФ.

Москва получи 17 млрд. долара в специални права на тираж (СПТ) при новото разпределение, което Фондът направи миналата година. За да похарчи тези пари обаче, Русия трябва да намери страна партньор, готова да обмени активите на МВФ в базови валути под формата на лихвоносни кредити.

САЩ и партньорите им няма да се включат в подобни трансакции, каза представител на американското ведомство.

Според други източници на Ройтерс представителите на ЕС също проучват как могат да бъдат ограничени влиянието и достъпът на Русия до финансиране в рамките на МВФ.

Една от възможните опции е страната да бъде напълно отстранена от институцията, която действа като "кредитор от последна инстанция". Според някои обаче това ще бъде трудно, ако не и невъзможно.

Проучват се и други варианти като замразяване  а правата на глас и блокиране на достъпа на Москва до СПТ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Тъй-тъй. Не било заем, а финансиране. Хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
Моля не ми трийте поста. Отговорете ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
В името на справедливостта и акуратността нека някой експерт да направи анализ на финансирането на САЩ за Украйна. Още през 2013 г. Виктория Нюланд се хвалеше, разнасяйки понички на площада, че САЩ са дали ПЕТ МИЛИАРДА за Майдана и каза "*** the EU!" Да превеждам ли? Но ЕС не са обидчиви, дори когато ги наричат слугинаж! После се разнесе историята с корупционната сделка със сина на Джо Байдън в Украйна за комай 5 милиарда долара. Но в момента избираха Байдън за президент и си затраяха. ЧАК СЕГА ли стринка криСТАЛИНКА се стегна да подпомогне финансово Украйна??? Иска ми се криСталинка да обясни (тя е икономист) ЗАЩО за последните ОСЕМ години под ТОЛКОВА ГРИЖИ на САЩ=НАТО икономиката на Украйна върви все по-надолу????? Очевидно задокеанските й приятели имат определени интереси да сриват държавата. И региона ЦИЕ. Каквато криСталинка кукла на конци, такъв и комикът с характерната фамилия зеленски. ХАЙДЕ си признайте КАКВО ВСЪЩНОСТ правите с цената на човешки животи!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още