IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mastercard и Visa спират операциите си на територията на Русия

Двете компании съобщиха за решението си след призивите на украинския президент Володимир Зеленски пред Конгреса на САЩ

09:02 | 06.03.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Mastercard и Visa спират операциите си на територията на Русия заради военното нападение над Украйна, съобщава AP. Двете компании съобщават, че обсъждат мерките за реакция със свои партньори, клиенти и правителства.

В резултат на решенията банкови карти, издадени от руски банки, няма да бъдат поддържани в мрежата на Mastercard, а издадените извън Русия карти няма да могат да бъдат ползвани в руски магазини и банкомати. Visa посочва, че работи с клиенти и партньори в Русия, за да прекрати всички трансакции в близките дни.

"Ние сме принудени да действаме след непровокираното нахлуване на Русия в Украйна и неприемливите събития, на които сме свидетели", се казва в съобщението на Visa.

Това не е решение, което взехме с лека ръка, допълват още и от Mastercard.

Решението може да нанесе финансови щети и за двете компании - Русия допринася с 4% за печалбата на Mastercard през 2021 година, дейности на клиенти от Украйна - с около 2%. През последната фискална година около 4% от печалбата на Visa е обвързана с дейността на руски клиенти, направена в и извън Русия. Украйна отговаря за около 1% от печалбата.

Това е война и последващата заплаха за мира и стабилността ни кара да действаме в съзвучие с нашите принципи, коментират от Visa.

Съобщенията на двете компании бяха обявени в рамките на 16 минути едно от друго. Вероятно те са взети след видеобръщението на украинския президент Володимир Зеленски пред американския Конгрес, посочва AP. В него той поиска двете компании да спрат операциите си в Русия.

През изминалата седмица двете компании съобщиха, че предприемат действия за ограничаване на финансови институции от своите мрежи, които са съществена част от системата за финансови разплащания.

От началото на военната инвазия в Украйна руската рубла загуби около 1/3 от стойността си, което подхрани инфлацията в страната. В последните дни се извиха и дълги опашки пред банкоматите в Русия.

Много компании от различни сектори предприемат различни дейности, които увеличават натиска срещу руската икономика в последните дни. Енергийни гиганти като Shell и BP, автомобилни гиганти и други, се изтеглиха от съвместни проекти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Еми хубаво. Скоро няма да можете да се върнете. Руснаците си имат МИР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още