IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и Украйна не успяха да успокоят европейските инвеститори

Пазарните участници реагираха разочаровано на почти безрезултатната среща на външните министри на Русия и Украйна в Анталия

19:27 | 10.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейските борси приключиха сесиите с понижения в четвъртък към края на нестабилната седмица, в която като инвеститорите наблюдаваха войната в Украйна и колебанията в цените на суровините.

След силното възстановяване от предишния ден в четвъртък европейският фондов пазар отново обърна на задна скорост. В допълнение към разочарованите надежди за напредък по отношение на прекратяването на войната в Украйна изявленията на ЕЦБ също натежаха върху настроенията. Срещата между украинския външен министър Дмитрий Кулеба и руския му колега Сергей Лавров в Турция не доведе до значително сближаване между двете страни. А въпреки новите рискове за икономиката ЕЦБ се насочва към прекратяване на ултрахлабавата си парична политика.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се сви с 1,8% до края на търговията, като автомобилният подсектор загуби 4,8%, а почти всички подсектори и основни борси преминаха на червено.

Dax затвори с минус от 2,93% на ниво от 13 442,10 пункта. В средата на седмицата той осъществи блестящо възстановяване и нарасна с осем процента. MDax на средните компании загуби 1,92% до 29 465,89 пункта в четвъртък. В Лондон FTSE бе надолу с 1,27% до 7099,09 пункта, а в Париж CAC 40 е надолу с цели 2,83% до 6207,2 пункта.

В четвъртък Европейската централна банка предпочете да запази лихвените проценти стабилни, оставайки предпазлива, докато оценява икономическите последици от руската инвазия в Украйна. Тя обаче обяви, че ще прекрати покупките на активи по-бързо от планираното, преди да добави, че е готова да преразгледа това решение, ако перспективите се променят.

На Wall Street акциите поевтиняха в четвъртък, тъй като преговорите между Украйна и Русия не показаха особен напредък по ключови въпроси, а цените на суровините отново се повишиха.

Пазарите следят отблизо развитието на ситуацията в Украйна, докато руската инвазия продължава. Късно в сряда Украйна обвини, че руските самолети са бомбардирали детска болница в обсадения град Мариупол въпреки споразумението за прекратяване на огъня, което позволява евакуация.

По отношение на отделните компоненти Hugo Boss отчете резултатите си в четвъртък, докато Credit Suisse публикува годишния си отчет, а Deutsche Bank представи своя доклад Investor Deep Dive.

На върха на Stoxx 600 се озова германската химическа компания K+S с ръст от повече от 10%, след като отчете рязък ръст на печалбата за четвъртото тримесечие и надмина прогнозите за дивидент и свободен паричен поток.

В дъното на европейския индекс на сините чипове е британският строителен предприемач Persimmon с обезценяване с 9%.

Еврото за кратко се възползва от решенията на ЕЦБ в четвъртък. Съвсем наскоро то падна под границата от 1,10 долара. Вечерта европейската единна валута струваше 1,1009 щатски долара - с около един цент по-малко, отколкото в началото на търговията. Еврото обаче бързо се отказа от ръста си и се оказа под натиск. А в края на краищата председателят на ЕЦБ Кристин Лагард остави отворен въпроса кога централната банка ще повиши лихвените си проценти. Тя заяви, че централната банка иска да запази възможно най-много отворени възможности с оглед на голямата несигурност.

Очакванията за по-малка подкрепа от страна на централната банка оказват натиск върху облигациите най-вече на южните държави от еврозоната. За разлика от понижаващите се цени доходността и спредовете рязко нараснаха в сравнение с германските облигации.

Рисковата премия на десетгодишните италиански държавни облигации се увеличи с повече от 0,2 процентни пункта. Последният път, когато рисковите премии се повишиха толкова значително, беше през април 2020 г. При десетгодишните испански и португалски облигации разликата в доходността се увеличи с по 0,12 процентни пункта.

При доходност от малко под 1,9% в Италия, малко под 1,3% в Испания и 1,2% в Португалия тя все още е малко под нивата от началото на месеца. Въпреки това колебанията на облигациите на страните, които са сравнително силно задлъжнели и поради това се считат за по-рискови, се увеличават.

Доходността по десетгодишните германски федерални облигации, които се смятат за бенчмарк за дългосрочните лихвени проценти на капиталовия пазар в еврозоната, се повиши с 0,05 процентни пункта до 0,26%. След агресивната война на Русия срещу Украйна в началото на месеца доходността временно се върна на отрицателна територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още