IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата Лавров-Кулеба постигна нулев напредък

Украинският външен министър заяви, че Киев е готов да търси балансирани дипломатически решения, но и че страната няма да се предаде

13:10 | 10.03.22 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Cem Ozdel/Anadolu Agency via Getty Images</em></p>

Снимка: Cem Ozdel/Anadolu Agency via Getty Images

Срещата между руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитро Кулеба в Турция завърши без особен напредък по основните теми, предава Ройтерс, цитирана от The Guardian.

На пресконференция след срещата Кулеба заяви, че не е постигнат напредък по спирането на огъна и че Лавров не се е ангажирал с хуманитарен коридор в Мариупол, където според него ситуацията е най-тежка.

Той каза, че провеждането на срещата не е било лесно, но че е готов да се срещне отново с Лавров в същия формат.

Кулеба заяви, че Украйна е готова да търси балансирани дипломатически решения, но и че страната няма да се предаде.

Впечатлението му е, че Русия в момента не е в състояние да установи спиране на огъня и че не са обсъждали военни доставки на Украйна, допълни той. Украйна е готова на дипломация, но и да се защити, каза още Кулеба.

Украйна не може да спре войната, ако страната, започнала агресията, няма желание да го направи, каза външният министър, добавяйки, че не е било лесно да слуша Лавров по време на срещата.

Той изрази надежда, че Русия ще позволи хуманитарния коридор в Мариупол да функционира, което според него е приоритет, и че ще могат да постигнат 24-часово примирие.

Лавров, от своя страна, каза на пресконференцията, че е напомнил на Украйна, че Русия е представила своите предложения и че са обсъдили хуманитарни въпроси.

Той каза още, че Русия е готова да обсъди гаранции за сигурност за Украйна и че Русия ще излезе от кризата с нови позиции в света и без илюзии към Запада. Той даде обещание, че Русия ще се опита никога повече да не бъде зависима от Запада.

Лавров заяви, че правата на собственост на Русия са били потъпкани от Запада, че страната ще издържи на кризата и че Украйна явно иска да се провеждат срещи просто заради самите срещи.

Кулеба, от своя страна, каза, че Русия явно ще продължи с офанзивата си и ще иска Киев да се предаде, което няма да се случи.

Сергей Лавров допълни още, че руският президент Владимир Путин няма да откаже среща с Володимир Зеленски, за да обсъдят „специфични“ въпроси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Ти от няколко години само пишеш... Да беше се хванал да поработиш? Или не ставаш? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
По тия правилници дето си описала, можеш да идеш да се самоосъдиш, заедно с по-известните форумни русофоби бре джанъм! Вие тука открито призовавате да се гони този или онзи и обяснявате какво трябва да се случи на тези не споделящи вашето мнение. Освен това ти и подобните ти очевидно оправдавате извършените от украинците зверства в Донбас, за което смятам, че след като си толкова принципална, следва да си понесеш заслуженото от закона наказание! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
От няколко години пиша, че руснаците(заедно с турците) носят най-гнусните гени на човешката раса. Колкото и ми се иска написаното от мен да не е вярно, натвореното от кремълският шизофреник потвържадава моите тези. Твърдението на кремълскатамъстия, че Украйна и русия са един народ в две държави, се сгромолясаха от варварските бомбандировки. Настояването на кремълският недомътек, че Украйна, белорусия, русия и когото си още пожелае(?България) са част от руският мир, бяха разрушени от взрива на крилатите ракети. Парчетата от бленуваният руски мир се разхвърчаха със скоростта на светлината, към всички краища на вселената. Внушенията, че русия има "непобедима" армия се оказаха неверни и много погрешни. Да наричаш мажоретките които кремълският недоносек е завел в Украйна е кощунство. Аз лично не очаквам и друго освен едно па дьо дьо от индивиди, които получават нетни заплати от по 30 000 рубли, а защо кремълскиятпсихопат се е надявал да се бият като лъвове, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Относно твой въпрос номер 4. А/ Хипотеза 1- бг. гражданин си и затова си длъжен да се подчиняваш на НК Чл. 419а. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) (1) Който по какъвто и да е начин оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.(2) Който подбужда другиго към престъпление по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода до една година.Б. Хипотеза 2 - не си бг. гражданин, а руски гражданин и отново в ук рф има подобно наказание.Относно другите обстоятелства и факти- те могат да бъдат изяснени напълно в едно съдебно заседание по образувано наказателно производство по чл.419а от НК. Ако имаш други въпроси, се обърни към колега- адвокат- моите разяснения към теб пробоно приключиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Ти не, че с някого някога си правил бизнес... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''Умник''- не ми гледай в паничката, че може да ослепееш от алност и злоба, не завиждай на хората, които си позволяват лукса да работят, когато си пожелаят, защото преди това над 20 години са работили 24/7. Чао- прекалено много време ти отделих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
1. Не е форум а слабопосещавано сайтче. 2.Колко да е български, когато финансирането идва от чужбина? 3.Като сме в НАТО, ако Турция ни нападне, кой ще ни защити? 4.Имаш ли данни с какво гражданство съм, кой какви заповеди ми дава, колко ми плащат и ако нямаш, на какво основание правиш такива изказвания и готова ли си да ги докажеш по съдебен ред? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Къв юрист бре, Импе?! Къде си виждал анонимен и безработен юрист? ;) :lol: Със същия успех можеше да се кръсти и "лекар"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Тя и сега Русия беше уж гарант ама аз лично на *** не вярвам и не бих правил бизнес с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Ами руснако, ПИШЕШ В БЪЛГАРСКИ ФОРУМ- естествено, че БЪЛГАРИЯ Е НАТО и само чл.5 от Договора за НАТО ни пази от украинските събития. Що не си в руски сайт или не си получил такава заповед от руския офицер, който ти е шеф и ти плаща....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още