IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна потвърди първи цивилни жертви в Лвов

Седем души са загубили живота си след четири удара по града

20:19 | 18.04.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Seth Herald/Bloomberg</em></p>

Снимка: Seth Herald/Bloomberg

Украйна заяви, че руска ракетна атака е убила седем души в Лвов днес - първите цивилни жертви в западния град. От своя страна, командирът на украинските сили в опустошения пристанищен град Мариупол се обърна към папата за помощ, предава Ройтерс.

Максим Козеицкий, губернаторът на Лвов - град, намиращ се на 60 км от полската граница, заяви, че по предварителни данни е имало четири удара. Три от тях са били по складове, които не са били ползвани от военните, а четвъртата е била по автосервиз.

"Това беше варварска атака по сервиз, който е изцяло цивилно съоръжение", коментира той на пресконференция.

Кметът на Лвов Андрий Садовий заяви, че най-младата от жертвите е на 30 години. Взривът е ранил 11 души и е счупил прозорците на хотел, в който са настанени украинци, евакуирани от други места в страната, допълва той.

"Седем мирни граждани са имали планове за живота, но днес техният живот спря", коментира кметът.

Мъж и жена са били убити в североизточния град Харков, когато снаряд е ударил площадка за игра в близост до жилищна сграда, обявиха местните власти в чат услугата Telegram.

Русия отрича да се прицелва в граждани в рамките на това, което нарича специална операция по денацификация в Украйна. Москва отхвърля всички украински доказателства за зверства, като твърди, че Украйна ги е организирала, за да попречи на мирните преговори.

Западните държави и Киев обвиняват руския президент Владимир Путин в непровокирана агресия.

Руското министерство на отбраната заяви, че е поразило стотици военни цели в Украйна за една нощ. То посочва, че с ракети са унищожени 16 военни съоръжения в няколко области. Ведомството твърди, че руските военновъздушни сили са нанесли удари срещу 108 района, където украинските сили са концентрирани, а руската артилерия е нанесла удари по 315 украински военни цели.

Отблъсната от украинската съпротива на север, Москва пренасочи сухопътната си офанзива на изток към Донбас, като същевременно нанесе удари от разстояние на други цели, включително столицата Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Lemon's
преди 2 години
Вземи се разкарай от този сайт не си за тук отиди си коментирай в Правда.Цитираш източници без никакво доверие. Все пак Русия нападана суверенна държава във века на цифровия прогрес, точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
многодобре
преди 2 години
Извънредно изявление на Междуведомствения координационен щаб на Руската Федерация за хуманитарно реагиране в Украйна:Според наличната достоверна информация, службата за сигурност на Украйна (СБУ) подготвя поредна чудовищна провокация за да обвини руските военни в т.н. военни престъпления с масово унищожаване на мирни жители в Одеска област. С тази цел в близко време се планира да се преоблече едно от подразделенията на СБУ във формата на руските военни и да се извърши демонстративен разстрел на мирни жители. Снимки и видео от тази акция с уж "безчинствата на руснаците" за незабавно цинично разпространяване на фейкове ще бъдат публикувани от украински и западни информационни агенции. Подготвяната се провокация на украинските власти демонстрира безчовечното им отношение към съдбата на мирните граждани на Украйна и свидетелства за пълно пренебрегване на всички норми на морала и международното хуманитарно право. Предварително предупреждаваме страните от "цивилизования Запад" начело със САЩ за това, че Руската Федерация има оперативна доказателствена база за подготвящите се поредни ужасни престъпления на киевския режим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
Lemon's
преди 2 години
Колкото повече се пънеш, толкова повече олекваш.Ако можеше да се видиш отстрани?...си на светлинни години от юрист-а настил и класа на изразяване. Оставиги ги правописните грешки не сме в час друго е по-важно, но ти няма как да го разбереш...Респект към ЮРИСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
Добре, дошъл на поредния копейкин регистриран на 19.04.2022 и започнал да залива сайта с коментари срещу Украйна и такива възхваляващи Путин. Тъжно е да работиш като нечовек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivan_Nikolov
преди 2 години
Между другото ... Коментарите ми са злобни .. Извинявам се ... :))Един път изгубихме войната поради това разделение помежду си .. През 14 век .. Затова сме на тоя хал ... Не знам дали изобщо ще можем да се обединим като нация .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Ivan_Nikolov
преди 2 години
Честно казано ... Едвам ти прочетох коментара с тия правописни грешки .. "паразиити" , "търтееи", "отдааавна" ...При "кумирът" не се използва пълен член ... Много ми е интересно как ще защитиш следния аргумент в съда .. "Индиректно пропагандираш нацисткото отношение към жената" ... Ха-ха-ха ... Освен това, знаех си, че нямаш никакъв личен живот ... Имаш ли поне подобие на реален живот ... Или по цял ден висиш пред комп-а за стотинки .. ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
''...Жена не би използвала фрази като "дъртак", "бензиностанция", "арсенал', "парии" и т.н....'' Да- твоята приятелка/ съпруга, би използвала други думи- коте, мило, дай парички и т.н.,- при айкю под 80 това е обичайната лексика, но аз съм адвокат с айкю над 148 и лексиката ми е друга. Не е случайно разделението на класи в едно общество, както и не е случайно, че все повече паразиити и търтееи в обществото не искат да работят нормална работа, а са се преквалифицирали в професионални *** и професионални протестъри, които искат държавата да им дава само да папкат всички държавни парички, които омразната им средна класа- ''чантаджиите''- си плаща чинно във вид на осигуровки и данъци. Ако те интересува кои са тези хора, просто се погледни в огледалото и там ще видиш един от тях.Нещо не си познал- аврора отдааавна гръмна и воср утече в канала на историята. Вероятно много ти се иска да си зкпч или отново да си някакъв ''ръководен кадър'' и час по час се оглеждаш дали и в България не е започнала реставрацията на социализЪма, който се оказа ''едно недоносче''- по думите на кумирът тодор живков...''...Една жена дори не знае какво точно е "бензиностанция"...Интересно- това са думи на пряка дискриминация на едно лице по признака ''биологичен пол'' - съгласно чл.4 ал.1 от Закон за защита от дискриминацията. Индиректно пропагандираш нацисткото отношение към жената- трите к- киндер, кюхе и кирхе, а това вече е доста сериозно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Украйна ли води нападателна война в русия, или русия води нападателна война в Украйна, а- кой отива с ''меч'' у съседите си с цел да им унищожи нацията и държавата- русия или Украйна...Много ми е интересно какво е русия без ядрения си арсенал- не е ли една проста бензиностанция, контролирана от луд дъртак- диктатор, на който се подчиняват 160 милиона варвари, парии и човешки ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Гнусните кремълски opки ще получат заслуженото си, рано или късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Lemon's
преди 2 години
Видяхме я мечката - слаба, беззъба, смешна и много проста. Но убива мирни и беззащитни граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още