IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна потвърди първи цивилни жертви в Лвов

Седем души са загубили живота си след четири удара по града

20:19 | 18.04.22 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Seth Herald/Bloomberg</em></p>

Снимка: Seth Herald/Bloomberg

Украйна заяви, че руска ракетна атака е убила седем души в Лвов днес - първите цивилни жертви в западния град. От своя страна, командирът на украинските сили в опустошения пристанищен град Мариупол се обърна към папата за помощ, предава Ройтерс.

Максим Козеицкий, губернаторът на Лвов - град, намиращ се на 60 км от полската граница, заяви, че по предварителни данни е имало четири удара. Три от тях са били по складове, които не са били ползвани от военните, а четвъртата е била по автосервиз.

"Това беше варварска атака по сервиз, който е изцяло цивилно съоръжение", коментира той на пресконференция.

Кметът на Лвов Андрий Садовий заяви, че най-младата от жертвите е на 30 години. Взривът е ранил 11 души и е счупил прозорците на хотел, в който са настанени украинци, евакуирани от други места в страната, допълва той.

"Седем мирни граждани са имали планове за живота, но днес техният живот спря", коментира кметът.

Мъж и жена са били убити в североизточния град Харков, когато снаряд е ударил площадка за игра в близост до жилищна сграда, обявиха местните власти в чат услугата Telegram.

Русия отрича да се прицелва в граждани в рамките на това, което нарича специална операция по денацификация в Украйна. Москва отхвърля всички украински доказателства за зверства, като твърди, че Украйна ги е организирала, за да попречи на мирните преговори.

Западните държави и Киев обвиняват руския президент Владимир Путин в непровокирана агресия.

Руското министерство на отбраната заяви, че е поразило стотици военни цели в Украйна за една нощ. То посочва, че с ракети са унищожени 16 военни съоръжения в няколко области. Ведомството твърди, че руските военновъздушни сили са нанесли удари срещу 108 района, където украинските сили са концентрирани, а руската артилерия е нанесла удари по 315 украински военни цели.

Отблъсната от украинската съпротива на север, Москва пренасочи сухопътната си офанзива на изток към Донбас, като същевременно нанесе удари от разстояние на други цели, включително столицата Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 9
Борката
преди 2 години
Или както горе-долу по Бисмарк: знам 20 начина да изкарам мечката от бърлогата и, но нито 1 по който да я върна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
GiRo
преди 2 години
GoZko, единственото, което ни припомнят руснаците е колко са прости. Мужика само война му е в главата. Развитие нулево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Gocho
преди 2 години
Отдавна известна истина кто с мечом к нам придт, от меча и погибнет! Сега руснаците я припомнят"цветно" на някой късопаметни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още