IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън оцеля след вота на недоверие

211 депутати от Консервативната партия гласуваха в подкрепа на премиера, докато 148 бяха против

23:15 | 06.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън оцеля при вота на недоверие, иницииран от собствените му съпартийци на фона на нарастващото недоволство от неговото ръководство, съобщава CNBC.

211 депутати от Консервативната партия гласуваха в подкрепа на премиера, докато 148 бяха против.

Джонсън се нуждаеше от подкрепата на поне 180 депутати, за да спечели вота.

Гласуването на торите се проведе в Уестминстър в понеделник вечерта. То се случва в момент на дълбоко недоволство от лидерството и поведението на Джонсън на поста по-малко от три години, откакто той си осигури огромно парламентарно мнозинство. 

Растящо недоволство

Призивите за вот на недоверие се засилиха, след като миналия месец беше публикуван материал, който силно критикува премиера и други длъжностни лица заради партита, които нарушават ограничителните коронавирусни мерки в офиса и резиденцията на Джонсън на „Даунинг стрийт“.

Премиерът вече няколко пъти се извини за нарушаването на строгите ограничения за контакт с хора, въведени, за да се пребори пандемията от коронавирус. Той обаче отказва да подаде оставка.

„Напускането на поста министър-председател на Обединеното кралство заради „мизерния“ скандал, свързан с провеждането на партита в премиерския кабинет по време на Covid-кризата, би било безотговорно“, каза наскоро той.

По-рано лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кейр Стармър призова торите да "покажат лидерство и да се отърват от него".

Като мотиви за оставането му на поста Джонсън посочи „огромния натиск“ върху икономиката, войната в Украйна, както и неговата предизборна програма, заради която хората са го избрали за премиер. Натискът от различни партии обаче става все по-голям. Дори собственият му съветник по етика също разкритикува поведението му по време на партитата, като твърди, че Джонсън е нарушил „министерския" кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Помните ли когато ни лъжеха че има много страшна и заразна болест, а този си правеше офис партита докато беше заключил народа "да ги предпази". Някои още вярват че има страшна и заразна болест. И аз бях повярвал. Сега ми е смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Не може лесно, мен баба Бети ме е курдисала да върша мръсната работа, а тя да царува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Нищо, скоро народът ще го свали !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още