IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank обяви края на отрицателните лихвени проценти за частни клиенти

Обявеният от ЕЦБ обрат в лихвената политика накара финансовите институции да се замислят

17:18 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg LP 

Банковите клиенти в Германия могат да се надяват на край на отрицателните лихвени проценти по разплащателните сметки след обявеното за юли повишение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

„Размерът на таксата за депозит се основава на т.нар. депозитно улеснение на Европейската централна банка. Ако ЕЦБ повиши лихвения процент по депозитното улеснение с 0,25 процентни пункта през юли в съответствие с неотдавнашното си изявление, Deutsche Bank и Postbank ще прехвърлят тази корекция на своите частни клиенти и ще намалят таксата по влоговете с 0,25 процентни пункта в краткосрочен план", обяви в понеделник говорител на най-голямата финансова компания в Германия, цитиран от DPA. 

В четвъртък Управителният съвет на ЕЦБ реши да повиши основните лихвени проценти в еврозоната с 0,25 процентни пункта на следващото си заседание на 21 юли. След това през септември би била възможна „по-голяма стъпка по отношение на лихвения процент". Понастоящем банките все още трябва да плащат 0,5% лихва, когато съхраняват парите си в ЕЦБ. Много институции прехвърлят разходите върху своите клиенти.

„Ако лихвеният процент по депозитното улеснение бъде повишен до нула или на положителна територия на втора стъпка, ние повече няма да начисляваме такса за депозитите при банкирането на дребно", заяви говорителят на Deutsche Bank. „Втората стъпка на ЕЦБ се очаква през септември, така че се очаква Deutsche Bank и Postbank напълно да спрат да начисляват такса за попечителство на своите клиенти на дребно през октомври“. 

Банките в спор за таксите за депозити

От средата на май 2020 г. Deutsche Bank начислява т.нар. попечителски такси в бизнеса си с банкиране на дребно. Понастоящем клиентите там трябва да плащат отрицателна лихва по разплащателни и инвестиционни сметки на стойност 50 000 евро или дневна такса при депозит на стойност 25 000 евро или повече. Същото се отнася и за Postbank, която е част от групата на Deutsche Bank.

Commerzbank – втората по големина германска банка, все още не е уточнила кога ще намали таксите за клиенти с високи депозити. Кредиторът изчаква следващите решения на ЕЦБ, заяви в понеделник говорител на базираната във Франкфурт институция. В средата на май главният изпълнителен директор на Commerzbank Манфред Кноф заяви: „Ако ЕЦБ реагира, ние можем и ще реагираме бързо“. 

А ING Deutschland избърза на 10 май, като се ангажира да премахне отрицателните лихвени проценти за почти всички свои частни клиенти от 1 юли. Според портала за сравнение Verivox най-малко 451 от около 1300 оценени банки в Германия понастоящем прилагат отрицателни лихвени проценти за частни клиенти (към 8 юни 2022 г.). Интернет порталът Biallo дори изброява 582 банки и спестовни каси, които начисляват отрицателни лихвени проценти на частни клиенти (към 9 юни 2022 г.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още