IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство одобри екстрадицията на Джулиан Асанж

Австралиецът е осъден на доживотен затвор в САЩ за публикуването на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан

12:47 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Nicolo Filippo Rosso/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nicolo Filippo Rosso/Bloomberg

Британското правителство даде зелена светлина за екстрадирането на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в САЩ. Министърът на вътрешните работи Прити Пател подписа заповед за екстрадиция, съобщи министерството ѝ. Австралиецът е осъден на доживотен затвор в САЩ за публикуването на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.

Wikileaks осъди решението, като го нарече „черен ден за свободата на пресата и британската демокрация". Създателите на платформата настояват, че Асандж не е извършил нищо нередно, че той не е престъпник, а журналист, който е наказан за това, че си върши работата, предава DPA. 

Асанж е издирван в САЩ по 18 обвинения в престъпления, след като през 2010 г. Wikileaks публикува хиляди класифицирани файлове и дипломатически грами. Ако бъде осъден, го грозят до 175 години затвор.

Адвокатите на основателя на WikiLeaks твърдят, че обвинението е политически мотивирано, задвижвано от президента на САЩ Доналд Тръмп и че екстрадицията на Асанж би представлявала сериозна заплаха за сигурността и работата на журналистите. Самият Асанж е в ареста от 2019 г., въпреки че е излежал предишна присъда за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго дело.

Журналистът прекара седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне преместването си в Швеция и за да не се изправи пред обвинения в сексуално посегателство, които по-късно бяха оттеглени. Докато бе в мисията на южноамериканската държава, той стана баща на две деца от партньорката си Стела Морис, член на юридическия му екип. Преди време британските затворнически власти разрешиха на двойката да сключи брак в строго охранявания затвор "Белмарш" в югоизточен Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още