IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Петров: Развитите икономики ще поддържат плитки рецесии и висока инфлация

Икономиката "stop and go" ще продължи 10-15 години, докато външният дълг на развитите страни се обезцени между два и три пъти, посочи професорът икономист

22:10 | 08.07.22 г. 1
Кр. Петров: Развитите икономики ще поддържат плитки рецесии и висока инфлация

„Ние сме в условия на стагфлация и в момента, в който икономиката потъне сериозно надолу, това ще облекчи инфлационните процеси. Тогава инфлацията ще намалее наполовина, но при условия на инфлация, комбинирана с икономическа рецесия, Федералният резерв отново ще даде огромен монетарен и фискален стимул. Той ще намали лихвите и отново ще ускори инфлацията", коментира Петров, добавяйки: "Ще има "stop and go" икономика и това може да продължи 10-15 години.

Според него този процес ще спре, когато външният дълг на развитите страни се обезцени между два и три пъти.

Икономистът смята, че рецесията в момента е абсолютно неизбежна. „САЩ отчете отрицателен ръст за първото тримесечие на 2022 г., а сега, по последни данни на Федералния резерв в Атланта, американската икономика ще се свие с 2% през второто тримесечие, което означава техническа рецесия“.

Проф. Петров отбелязва, че през последните две години европейската икономика е подчертано по-слаба от американската, тъй като в САЩ са се радвали на по-голям монетарен и фискален стимул.

По думите му,  след като САЩ вече е в техническа рецесия, в Европа ще се случи същото.

„Войната в Украйна няма начин да не ускори процесите в посока надолу. Голяма част от европейската икономика е в рецесия. Имаме съвсем официални данни от Германия, където PMI индексът се срина от 56 на 52 и се очаква да има официален отрицателен ръст през юни. Германската индустрия е по-голямата част от икономиката на страната, а тя е най-голямата в Европа. Ако Германия е в рецесия, цяла Европа ще бъде в рецесия“, поясни икономистът.

Той посочи, че няма начин и България да не бъде засегната от тези процеси и смята, че туристическият сезон е започнал късно, затова прогнозира 20% спад, което ще се отрази на икономиката ни, тъй като през лятото туризмът заема огромен дял.

Красимир Петров обясни, че развиващите се икономики като цяло са силно засегнати от настоящата криза и са принудени да вдигат основните си лихвени проценти заради отлива на капитали.

„Развиващите се държави нямат друг избор, те вдигат лихвите, защото имат изтичане на капитали и валутите им са слаби. Изключение е Турция, където инфлацията продължава да се ускорява, но на практика тя е доказателство, че ако не се вдигат лихвите, нещата се влошават. Когато САЩ и Китай закъсат, всички по-малки държави ще страдат и България не е изключение“, анализира икономическите процеси професорът от Ohio State University.

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Друм, бе бивш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още