IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank отбеляза осмо поредно тримесечие на печалба

Кредиторът обаче е по-малко оптимист за икономическите перспективи

09:57 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската банка Deutsche Bank отбеляза по-добър от очакванията 51% ръст на печалбата за второто тримесечие в сряда, след като приходите от инвестиционното банкиране са се увеличили, макар че кредиторът е по-малко оптимист за перспективите пред подразделението за цялата година и изказа предупреждение за икономическото развитие, съобщава Ройтерс.

Резултатите излизат на фона на седмица от отчети на големите кредитори в Европа, където инвеститорите следят за сигнали за по-слаба икономика, по-високи лихвени проценти и войната в Украйна, които натежават върху дейността и перспективите им.

Германските банки са в центъра на геополитическа буря, защото страната е особено зависима от руска енергия и икономиката ѝ ще бъде най-силно ударена от недостиг на доставки.

Нетната печалба, разпределима между акционерите, възлиза на 1,046 млрд. евро. За сравнение, печалбата година по-рано бе 692 млн. евро, а тазгодишната задминава и очакванията на анализаторите за 788 млн. евро.

Това е осмо поредно тримесечие на печалба – забележителна серия след години загуби.

Тази година е ключова за най-големия кредитор на Германия и главния изпълнителен директор Кристиан Зевинг, докато той се опитва да изпълни целите, които представи в скъпо преструктуриране на банката, започнало през 2019 г.

Зевинг написа към служителите си, че трябва да са горди с резултатите, но в бележката си той не звучи оптимист за краткосрочните икономически перспективи.

„Месеците напред ще продължат да са предизвикателство. Има причина да вярваме, че нещата ще станат дори по-трудни от икономическа гледна точка“, пише той.

Банката намали целта си за разходите, като вече не цели съотношение разходи към печалба от 70% за тази година заради инфлацията, банковите налози и други разходи, свързани с войната в Украйна. Сега тя очаква съотношението да бъде в средата на 70-те процента.

Deutsche Bank ревизира надолу насоките си за приходи за инвестиционното банкиране, като сега очаква приходите да бъдат „като цяло без промяна“ тази година спрямо предишните очаквания за „лек ръст“.

Deutsche – подобно на американските си конкуренти – бе засегната от спада в сключването на сделки и несигурността, създадена от войната, макар че търговията се представя добре заради волатилните пазари.

Приходите на инвестиционното банкиране са се увеличили с 11% през тримесечието, но приходите от бизнеса с емитиране и консултантска дейност на подразделението са се свили с 63% през тримесечието.

Приходите от търговия с валути и фиксирана доходност – едно от най-големите подразделения на банката, са нараснали с 32%, а на корпоративното банкиране – с 26%, подкрепено от нарастващите лихвени проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още