IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънски депутати се хванаха на фалшиво предложение за бизнес с ОАЕ

Журналист изпратил на 460 депутати предложение за сделка от името на измислен арабски бизнесмен

18:04 | 08.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Румънски депутати се хванаха на фалшиво предложение за бизнес с ОАЕ

Над 100 румънски депутати са отговорили на SMS покана от страна на измислен бизнесмен от Обединените арабски емирства, предлагащ им сделка, едва по-късно разбирайки, че са били заблудени от журналист, предаде EurActiv.

Всекидневникът Romania Libera, поставил „клопката“, е публикувал пълен списък с имената на въпросните депутати.

Журналистът Даниел Бефу, който работи за вестника, изпратил съобщения на 460 румънски депутати, представяйки се за бизнесмен от инвестиционен фонд в ОАЕ, който иска да сключи сделка с тях.

В отговор последвали общо 113 обаждания и 68 SMS-а с искания за среща. Само 9 парламентаристи отговорили, че законът им забранява да навлизат в такива бизнес отношения.

„Шампион“ по брой на обажданията бил министърът на комуникациите и информационните технологии Валериан Време, който се обадил 7 пъти за два часа и половина. Най-бърз пък се оказал депутат от социалистическата партия, който се обадил в минутата на изпращане на съобщението.

При подобен случай през декември български журналисти изпратиха покана за събитие на 38 депутати от Народното събрание с обещание за подарък – луксозен мобилен телефон Vertu. Събитието обаче съвпадаше с дебат в парламента. Общо 16 депутати се отзоваха на поканата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още