IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Проблемите на Гърция не могат да върнат Румъния към рецесия

От институцията очакват икономически растеж от около 1,8 на сто при северните ни съседи през 2011 година

11:52 | 06.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР: Проблемите на Гърция не могат да върнат Румъния към рецесия

Румънската икономика няма да се върне към рецесия, независимо от това как ще се развие ситуацията в Гърция, твърди един от водещите икономисти на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, цитиран от вестник "Гъндул".

Възможността Гърция да изпадне в неплатежоспособност все по-често се обсъжда на международните пазари в последно време, след като държавният дълг достигна 150 процента от брутния вътрешен продукт (327 милиарда евро), а страната има проблеми с изпълнението на целите за намаляване на бюджетния дефицит, договорени с ЕС и МВФ, отбелязва изданието.

В публикацията се посочва, че евентуално спиране на обслужване дълговете от страна на Гърция може да има негативни ефекти и върху други страни.

"Не виждаме вероятност за връщане към негативен аспект на румънската икономика, независимо как ще се развие ситуацията в Гърция. Напротив, очакваме скромен растеж на БВП през 2011 г., последван от по-категоричен подем през следващите години", коментира Питър Сенфи, водещ икономист на ЕБВР.

Банката очаква икономиката на Румъния тази година да отбележи растеж от 1,8 процента, като прогнозата им е по-оптимистична от тази на румънските власти и на МВФ, които очакват растеж от 1,5 процента.

Румъния излезе технически от рецесията в края на първото тримесечие, когато икономиката нарасна с 0,6 процента, напомня вестникът.

Според икономиста на ЕБВР утежняването на положението в Гърция може да има последици върху други европейски страни, но икономиката на Румъния има предимството, че е достатъчно диверсифицирана и като структура, и по отношение на търговските връзки.

Сенфи уточни, че до момента гръцките банки са показали цялата си подкрепа за филиалите си в Румъния и в региона и заяви, че очаква това да продължи и в бъдеще.

Филиалите на гръцките Алфа Банк и Банкпост (Юробанк) са сред първите десет най-големи банки в Румъния. На пазара действат и три по-малки кредитни институции - Банка ромъняска (ЕнБиДжи), Пиреос и АТЕБанк, посочва изданието.

През първото тримесечие на тази година четири от шестте гръцки банки, представени в Румъния, са отчели загуби, посочва още "Гъндул". Същевременно вестникът цитира рейтинговата агенция Мудис, според която гръцките банки няма да изтеглят капиталите си от Румъния, но ако изпаднат в ситуация на нужда, може да прибегнат до продажба на филиалите си в Румъния.

"Не очакваме банките-майки в Гърция да изтеглят значителни капиталови средства от филиалите си в Румъния в близко бъдеще. Но ако банките-майки имат нужда от капитал заради кризата в Гърция, може да обмислят продажбата на румънските си филиали, както наскоро Юробанк ИЕфДжи продаде полския си клон на Райфайзен Банк", заяви Нондас Николаидис, високопоставен анализатор в Мудис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още