IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дворкович: Русия смята да ускори приватизацията на държавни компании

Част от държавния дял в Роснефт може да бъде приватизиран още през 2012 г., твърди съветникът на руския президент

16:13 | 20.06.11 г.
<p>
	Аркадий Дворкович. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аркадий Дворкович. Снимка: Ройтерс

Аркадий Дворкович, съветник на руския президент Дмитрий Медведев, заяви в интервю за британския вестник Guardian, че руските власти възнамеряват да ускорят приватизацията на държавни компании и да увеличат приватизираните обеми.

По думите на Медведев продажбата на части от държавния дял в Роснефт може да стане не през 2013 г., а през 2012 г.

„Искаме Роснефт да бъде нормална търговска публична компания. Според първоначалното предложение на правителството продажбата на акции трябваше да започне през 2013 г., но сега вероятно срокът ще бъде изтеглен през 2012 г.“, твърди съветникът на руския президент.

„Не съм човекът, който трябва да каже кой е по-добрият срок. Това трябва да реши самата компания и инвестиционните банки работят по този въпрос“, посочва Дворкович.

От изданието припомнят, че според досегашните планове на руските власти през следващите 5 години приходите от приватизация трябваше да бъдат 10 млрд. долара ежегодно, но според  съветника на руския президент сега показателят може да бъде увеличен с 50%.

„Дворкович даде да се разбере, че привличането на капитала може да стане в Лондон, но като алтернатива, за целта могат да бъдат използвани фондовите борси в Ню Йорк, Хонконг и дори Шанхай, както и комбинация от тези варианти. Той заяви, че се предвижда да започне и продължи приватизацията на Федеральная сетевая компания – оператор на магистрални енергийни мрежи, която преди 3 месеца извърши листване на депозитарни разписки на свои акции в Лондон“, отбелязва вестникът.

Дворкович обаче е отрекъл, че се предвижда приватизирането на Газпром, позовавайки се на сложността на руския вътрешен енергиен пазар, където компанията е монополист.

Според него Русия е постигнала напредък в убеждаването на Европейския съюз, че не възнамерява да използва енергийните ресурси като средство за политически натиск. Той обаче признава, че руските власти са наясно, че има хора, които са оценили временното спиране на природния газ за Украйна именно по този начин и това е нанесло щети на Русия и Газпром.

По думите му има напрежение в отношенията с ЕС и относно отказа на Русия да отвори своя пазар за външна конкуренция. „Това е сложен въпрос, но ние се опитваме да намерим решение по него“, посочва Дворкович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още