IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eurobank и Alpha Bank обявиха загуби от по над 500 млн. евро за полугодието

Без ефекта от програмата на ЕС за изкупуване на гръцки ДЦК с отстъпка обаче двете банки биха отчели оперативна печалба

11:15 | 30.08.11 г. 15
Eurobank и Alpha Bank обявиха загуби от по над 500 млн. евро за полугодието

Втората и третата по големина гръцки банки Eurobank и Alpha Bank, които вчера обявиха сливане, съобщиха за загуби от по над половин милиард евро през първата половина на годината, предаде РИА Новости.

Alpha Bank обяви нетна загуба в размер на 524,8 млн. евро, а Eurobank – 588 млн. евро.

И двете банки настояват, че основна причина за загубите е програмата за обмяна на гръцки държавни облигации с отстъпка, разработена от Европейския съюз.

Ако не бъде отчитан ефектът от програмата, Alpha Bank би постигнала 14 млн. евро оперативна печалба, а Eurobank – 76 млн. евро.

В портфолиото на първата от двете кредитни институции има гръцки държавни облигации за 5,5 млрд. евро, а на втората – за 8,7 млрд. евро.

Програмата за обмяната на облигациите предвижда загуби до 21% за инвеститорите.

Благодарение на новината за сливането вчера пазарната капитализация на двете банки се повиши с максимално позволените за един ден в Гърция 30%. Ако бъде завършено, то ще доведе до създаването на най-голямата банка в страната с активи за над 150 млрд. евро и депозити за около 80 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Хм, фанатичните коментари и лични нападки не са здравословни!!! А истината е някъде там, вярно е, че развитите икономики "заробват" с дългове неразвитите и с финансови спекулации се и ще се опитват да измият ръцете и очите си. Но също така е вярно, че прегряната икономика не върши работа. Ок Германия ще направи врътка, има ръст и е производител и износител 1, на коя задлъжняла държава ще продава? След "врътката", нали за да си купят немски стоки, гърците примерно ще трябва да затънат пак в дълг, и така до кога ще се печата? Също така е вярно, че финансовата олигархия опитва тотална глобализация......, но по-важното е какво ще правим ние в тоз` един момент анализирайки правилно ситуацията.....това е по-важно! Другото е дрън-дрън, на никой не му пука, тез` които анализираме са си ОК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Patilancho, pii si hapovete po chestodosaden si pochti kato onia Trol Mitev s negovata greshka
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна. Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС. В скоро време ще има голям развод между ЕС и САЩ, голям сейр ще стане. Очаквайте нова световна валута и погребение за "свободния пазар". Умните народи и държави ще въведат държавно регулирания капитализъм, ще се промени и бюджетирането на страните. Най вероятно *** пари-долари,евро емитирани с цел спекулация и лихварство ще изчезнат яко дим. А САЩ ще го издухат най много, защото от високо се пада най лошо! Зад така наречената пазарна икономика на САЩ стой най мощната военна сила, ЦРУ, СБ и МВФ. При всяка сериозна криза правителството на САЩ налива милиарди в икономиката. Като в същото време СБ и МВФ разкатават майката на всяка конкуренция от вън. На всичкото отгоре не може да си купиш петрол ако нямаш долари. Така САЩ си печатат пари на воля, това ли е пазарна икономика. САЩ никога няма да платят дълговете си защото не искат, и да искат не могат! САЩ имат военна сила и по скоро ще направят голяма война вместо да платят! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Нещата вече са много лоши. Испания през следващите 3 години ще се нуждае от 380 милиарда евро. Италия - от най-малко 640 милиарда. Белгия - от около 150 милиарда. Ако се включат вече дадените на Ирландия и Португалия и новите за Гърция 85 милиарда, Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще трябва да бъде удвоен до 850 милиарда евро, при условие, че Международният валутен фонд ще даде една трета от това финансиране. Без МВФ, чието участие не може да бъде гарантирано, помощите ще трябва да надминат 1,3 трилиона евро, като тежестта ще легне изцяло върху Германия и по-малко върху Франция. Те едва ли ще издържат. Край на ЕС, на еврозоната и еврото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Пари ще отпечатат ! А доверие ? Него ще го копаят ли ? Какво са парите без покритие !? Което са политиците без доверие !? Истинските проблеми на ЕС и САЩ са изнесените производства, дефиците и дълговете. Всяко следва от предното. Виждали ли сте маймунка, бръкнала през дупка и хванала банан ? Не може да си измъкне лапичката, но и не пуска банана - е това е положението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Lemon's
преди 12 години
Патилане много си зле бе човек, спри да спамиш с глупостите си!!!Беше писал, че от понеделник такъв срив очаква Дау, че падането на пиано от 10 етаж ще е песен сравнение със срива и какво стана скок с 2,3%. Не бе ти не си писал кой понеделник е ще чакаме да видим прогнозата ти. Каквито са ти прогнозите такива са ти и анализите които пишеш.Как Германия ще иска да напусне зоната като там и е износа, Германия отдавна знае за мошеничествата на гърците, но я погледни кой най-много им купува колите, именно Гърция (тя е на челните места по нови коли на глава от населението). В момента както някой е писал по-долу се спасяват френските и германските банки с пари на данъкоплатците това е вземи малко да помислиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
"Подкрепям напълно мнението ти. Колкото по бързо Европа се превърне във федерация, с единни закони и правила, най вече във икономиката и финансите. толкова по добре. Жалко обаче, че едва ли скоро ще стане."Май всички говорим за едно и също, но Вие(georgi_shum и hellwitch) сте го дефинирали най-добре.Кога ще престане това прехвърляне на парите на хората в частни ръце?И кога ще има закони и правила за икономиката и финансите на самите хора, а не само на самопровъзгласилите се владетели на света?Когато ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
Подкрепям напълно мнението ти. Колкото по бързо Европа се превърне във федерация, с единни закони и правила, най вече във икономиката и финансите. толкова по добре. Жалко обаче, че едва ли скоро ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Най-малкото може да се види резултата - богатите стават още по богати, бедните по-бедни.Допълнително дълговете като съвременната форма на робство са оръжието, което се използва за да се овладее друга страна. Гърция де факто няма никакъв суверенитет от началото на "дълговата криза". И това е целта.Лошото е, че все още основно се гледат националните интереси, а не общо европейските.Затова и единствения вариант е ЕС да върви към федерална държава. Другите сценарии включват икономически шок за всички национални икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Леле колко глупости.Основния консуматор на износа на Германия е ЕС. Заради въвеждането на еврото износа на Германия се изстреля рекордно последните 10г. и дълго време Германия беше износител N1. Дори и сега се много близо до Китай в предвид, че ктайците са 20 пъти повече като население.Дълговете на Гърция и другите държави са умишлено направени и финансирани от Франция и Германия. Спасявайки Гърция в действителност те дават пари само за да ги приберат през банките си, държащи piigs дълг. Цялата схема, е че държавни пари се обръщат в частни. И спасяват единствено собствените си банки. Просто политически е много по лесно да плюеш друга страна отколкото да обясняваш защо се наливат стотици милиарди в частни банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още