IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AFP: България и Румъния берат плодовете на членството си в ЕС

Милиарди евро от парите на Европа, парични трансфери за милиони, свободно пътуване и напредък в борбата срещу корупцията – това сме постигнали за 5 години

13:54 | 29.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
AFP: България и Румъния берат плодовете на членството си в ЕС

Милиарди евро от фондовете на общността, свободно пътуване, напредък в борбата срещу корупцията: пет години след влизането си в ЕС България и Румъния са се облагодетелствали от това интегриране, макар да признават, че са имали прекалено големи очаквания, информира AFP.

"Много неща се промениха от 1 януари 2007 година: румънци и българи могат свободно да пътуват и да работят в ЕС", заяви пред AFP румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан.

Макар все още да има ограничения, стотици хиляди българи и два милиона румънци са си намерили работа в Италия, Испания или Германия.

Работейки, повечето от тях, като строители или медицински сестри за възрастни хора, те са изпратили на семействата си между януари и октомври 2011 година 680 милиона евро в България и 2,7 милиарда в Румъния.

За тези две бивши комунистически страни, които са сред най-бедните в Европа, влизането в ЕС бе съпътствано и с отпускането на големи структурни фондове: 6,67 милиарда евро за България и близо 20 милиарда евро за северната й съседка, разпределени между 2007 и 2013 година. Плюс помощи за земеделието от 13 милиарда евро, отбелязва AFP.

Тези пари, чиято цел е да се намали разликата между Румъния и България от една страна и старите членки на европейския клуб - от друга, позволиха да започне модернизирането на инфраструктурите, макар сложните процедури и трудностите, свързани със съфинансирането, да забавиха приключването на редица строежи на магистрали и железопътни линии.

В Александрия (в южната част на Румъния) буксува проект за рехабилитиране на болница за спешни случаи, за който са заделени 21 милиона евро.

"Има огромна бюрократщина, възложените поръчки бяха оспорени. За първи път започваме проект от подобен мащаб и ни липсва опит", посочва пред AFP вицепрезидентът на областния съвет Илие Балан.

Подозрения за измами принудиха Букурещ през октомври да замрази част от проектите, за да се направят задълбочени проверки и да не се стигне до блокиране на парите от Брюксел.

През 2008 година Еврокомисията замрази стотици милиони евро от предприсъединителните фондове за България заради нередности, припомня AFP.

Двете страни, които са подложени на стриктен надзор от ЕС в сферата на правосъдието и борбата срещу корупцията, започнаха значителни реформи, въпреки че все още трябва да постигнат по-голям напредък, отбелязва AFP.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Няма как да се пръкне - всичко тук тръгва от ДС, а те се се клели да служат на интересите на болшевиките от Русия:( Елитът е изтребен - около 200 000 души по някои преценки.Аз съм оптимист все ще се подредят нещата, но е много бавно. Много бавно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
"... берът плодовете от членството си в ЕС" и какво берат КУРНИШОНКИ. Внасяме домати и зеленчуци от Македония и Турция, СОЛ от Египет и какво произвеждаме ... Даже и деца за износ няма. как за толкова години ЕДИН свестен политик не се ПРЪКНА, но и той би свършил като Стамболов""А какво става със Стамболов? Димитър Петков заварва страшна гледка. Двете му ръце, с които се е мъчил да запази главата си, са почти отрязани и висят на кожата; показалецът на лявата ръка и два пръста на дясната остават отсечени на улицата; по главата има 12 рани, като дясното му око е съсечено. Но Стамболов е в съзнание и казва ясно: Убийците ми са Халю и Тюфекчиев. Същата нощ Стамболов е опериран. Отрязват му и двете ръце...""Въпреки грижите на лекарите в 4 часа сутринта на 6 юли (по нов стил 18-и) 1895 г. той умира.""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още