IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кириенко: Отказът на България от АЕЦ „Белене“ не е сериозна загуба за Росатом

Отказът от една станция е незначителна загуба при портфолио от поръчки за 20 блока, смята генералният директор на Росатом

15:52 | 28.03.12 г.
<p>
	Сергей Кириенко.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Сергей Кириенко. Снимка: Ройтерс

Генералният директор на Росатом Сергей Кириенко не смята, че отказът на българските власти от строежа на АЕЦ „Белене“ ще доведе до значителни загуби за руската държавна компания, но признава, че за проекта са били загубени време и сили, съобщи ИТАР-ТАСС.

„При общо портфолио на поръчките от 20 блока за АЕЦ, с което днес разполага Росатом, отказът от една станция е незначителна загуба. За станцията „Белене“ обаче бяха загубени немалко време и сили и ще бъде жалко за тях, ако проектът не бъде реализиран“, посочи Кириенко.

Той отбеляза, че „позицията на Русия по този въпрос е изцяло прагматична“. „Ако България реши да изгражда тази АЕЦ, ще я строим. Ако на България не ѝ трябва, няма да строим“, обясни генералният директор на Росатом.

Руската агенция припомня думите на Кириенко от миналата седмица, когато все още се очакваше официално изявление за плановете на българското правителство. „Това, че такива професионалисти като българските ни партньори 2 години не могат да се разберат за проекта, ме учудва“, подчерта тогава Кириенко.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още