IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският премиер затяга хватката около политическите си опоненти

Управляващата коалиция е подала жалба в прокуратурата срещу 15 опозиционни лидери, сред които е и отстраненият президент Траян Бъсеску

16:43 | 20.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румънският премиер Виктор Понта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Румънският премиер Виктор Понта. Снимка: Ройтерс

Румънският премиер Виктор Понта предприе допълнителни стъпки срещу политическите си опоненти въпреки предупрежденията на Европейската комисия (ЕК), съобщи онлайн изданието EurActive.com.

Вчера управляващата коалиция в Румъния е подала жалба в прокуратурата срещу 15 опозиционни лидери за „подкопаване на националната икономика“ и разпространяване на невярна информация“, предаде румънското издание Ziare.com.

Сред 15-те политици е отстраненият президент Траян Бъсеску, както и бившият премиер Михай Унгуряну, предшественикът му Емил Бок и евродепутатът Моника Маковей.

Впечатлението, че управляващата коалиция затяга хватката си върху властта, се засилва и от факта, че на 18-и юли беше приет противоречив закон, с който се ограничават правомощията на Конституционния съд в Румъния.

В новата нормативна рамка е предвидено решенията на парламента да не могат да бъдат оспорени от Конституционния съд.

Изданието припомня, че на 29-и юли в северната ни съседка ще се проведе референдум, резултатите от който ще покажат дали президентът Траян Бъсеску окончателно ще бъде отстранен от поста му.

Резултатите от предварителните проучвания показват, че повечето румънци ще подкрепят отстраняването на Бъсеску. Той беше сред най-популярните политици в последното десетилетие, но популярността му се срина, след като властите в страната проведоха серия реформи и икономии под неговото пряко наблюдение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Satana
преди 11 години
При нас да не е по различно. Управлява на мутра. Всички му лижат задните части. Медиите му се прекланят, а той чрез полицейщина се саморазправя с другите партии. Това просто се нарича диктатура!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Няма никакво спасение от тези млади комунисти с очилца Опасни хора Дали единствения изход са терминалите за заминаващи на големите летища
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още