IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва предприе мерки в отговор на разследването срещу Газпром

Всички чужди искания за отстъпки по договори или за разкриването на договорни споразумения вече ще се одобряват от Кремъл

09:47 | 12.09.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Москва предприе мерки в отговор на разследването срещу Газпром

Кремъл се опитва да предпази Газпром от антимонополното разследване на Европейския съюз и няма да съдейства на европейските власти, ако прецени, че това нарушава интересите на Москва, пише Financial Times.

Вчера президентът Владимир Путин е подписал постановление, с което руското правителство цели да защити стратегическите компании, опериращи в чужбина, уточнява изданието.

В акта е записано, че всяко искане на чуждестранна организация за информация, активи или промени в договорите на стратегическите руски компании ще трябва да се разглежда от правителството.

От Газпром коментираха на пресконференция, че с помощта на постановлението ще бъдат блокирани всички искания от страна на чуждестранни лица за отстъпки по договори или за разкриването на договорни споразумения, ако това нарушава икономическите интереси на Русия.

Контролираният от руската държава газов монополист обвини Европейската комисия,  че използва антимонополното законодателство, за да опита да принуди компанията да намали цените.

От Газпром също така смятат, че Европейската комисия цели да разкрие формулата, свързана с цените на петрола, по която се изчисляват цените на синьото гориво.

"Действията на Европейската комисия може да се разгледат като опит да се окаже натиск върху цените на Газпром и да се повлияе върху резултатите от търговските преговори, което нарушава пазарните принципи", каза говорителят на газовия гигант Сергей Куприянов.

“В момента няколко от слабите европейски икономики искат от Газпром едностранни отстъпки от цените на природния газ. Това е опит да се решат икономическите проблеми на Европейския съюз, но за сметка на Русия”, допълни Куприянов.

Той заяви, че и в бъдеще компанията ще работи с дългосрочни договори, като ще обвързва цените на синьото гориво с кошница от цените на петрола, както и предупреди, че Газпром може да увеличи доставките си за Азия.

Засега от Еврокомисията отказват да коментират новото руско законодателство. Според изданието то едва ли ще попречи на европейското разследване, тъй като Брюксел вече е събрал по-голямата част от необходимата информация и имат достъп до всички партньори на руския гигант в Европа, както и до основните му конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 34 rate down comment 8
Tony
преди 11 години
Явно Европа е настъпила русия, кадето трябва! :)Сега ще разбие руската мафия в бившите соц. държави. в бг много ще ги боли, защото взеха огромен превес над демокрацията с парите от руските сделки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 8
bgMan
преди 11 години
Щом Путин се намесва и даже спешно прокарва нов закон значи Газпром са нещо като енергийна мафия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 8
markov
преди 11 години
Глупости, от няколко години притежателите на ресурси са царете на пазара. Нормално е в този дефицитен пазар. Така е с нефта, зага, металите , селскоспонаските сурвини. Дали харесва или не на ЕС няма значение, с бюрократични действия нищо няма да се промени съществено. Истината е че ако не искаме да плащаме все по-големите цени за ресурси, трябва или да откриваме нови източници и алтернативи или да се учим да потребяваме икономично и ефективно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 8
Balgarian35
преди 11 години
Да те видим сега г-н Путин. Лесно е да вкараш в панделата някви певачки, но да те видим сега срещу големите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 8
hellwitch
преди 11 години
Нагли са.Формулите за ценообразуване са тайна?!? И защо? Нормално е клиента да знае за какво плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
Vesko94
преди 11 години
Щом Путин се намесва. значи положението за Газпром е сложно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още