IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източник на ИТАР-ТАСС: Русия има всички шансове да спечели иска за АЕЦ Белене

Готови сме да вземем активи на българската НЕК, ако тя фалира при спечелване на делото от наша страна, твърди източникът

22:47 | 17.09.12 г. 23
<p>
	Общ изглед от строителната площадка на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Общ изглед от строителната площадка на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Русия има всички шансове да спечели иска си срещу България за отказа ѝ да строи атомната електроцентрала „Белене“, при това до пуска възможността да си върне направените разходи не в пари, а в активи на българската Национална електрическа компания, е заявил източник от руския атомен бранш, близък до преговорите, съобщи ИТАР-ТАСС.

Руската агенция припомня, че искът е на стойност 1 млрд. евро.

„Ако този иск фалира националната енергийна компания, което е твърде вероятно, руската страна е готова да вземе нейни активи“, е подчертал източникът.

Той е добавил, че всички последици от отказа от изграждането на АЕЦ „Белене“ са били предварително известни на българската страна.

Източникът е уверил също, че Русия „в никакъв случай няма да предаде нито един документ, нито една скица“ на американската компания Westinghouse, на която България поръча изготвянето на технико-икономическата обосновка за възможността за използването на оборудването от Белене на другата българска АЕЦ в Козлодуй.

На 11 септември руската компания Атомстройекспорт увеличи иска си към българската НЕК за отказа от изграждането на АЕЦ „Белене“ до 1 млрд. евро.

Делото се гледа в Международния арбитражен съд към Международната търговска камара в Париж.

Според по-ранни съобщения на Атомстройекспорт „увеличаването на исковите претенции е обусловено от това, че проектът е прекратен предсрочно от българското правителство, а българската страна отказва да компенсира понесените загуби и направените разходи от Атомстройекспорт“, посочва ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Виж как знаеш за какво говоря! А зависимостта на България от САЩ е прекалено голяма! Който не познава историята си е обречен да я изживее отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Има една книжка Дело номер 4 - икономическия крах на социализма . Добре е да я прочетеш . Та най общо казано - основната вина за фалита е че сме развили икономика на чужда ресурсна база и сме станали зависими от външния си доставчик на суровини . Който не познава историята си е обречен да я изживее отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Ти какво си мислиш, че аз се радвам от това нещо ли бе? Че аз се радвам, че тоя мафиот Борисов е на власт и ми разбива родината на парченца ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Благодарности за линка на Уникорблейд. Има всички предпоставки този милиард да бъде нулиран като "омразен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
boogeyman
преди 11 години
след като правителството на бойко Борисов знае много добре как Русия и руските енергийни монополи подхождат към България от 1990 насам, е трябвало да предвидят това действие на Атомстройекспорт. Русия действа силово и си има пълното право на това. Друг е въпроса до колко това е почтено и перспективно в отношенията с един партньор. Както и да е Бойко е трябвало да подходи от страната на по-слабия. Не казвам, че е трябвало да отстъпим за Белене, но да се предложат някакви допълнителни компенсации, като например руснаците да инсталират допълнителните блокове на Козлодуй, собственост върху тръбите на Южен Поток ( то това май вече им го дадохме) и т.н..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 11 години
Много радост за това че ЧУЖДА държава изнудва България !!!! Бъдете поне малко БЪЛГАРИ а не лакей !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 11 години
Сега противниците на Белене милиционери драгалевски *** и пуделчето мартинчо да платят неустойката на руснаците.Бойко е объркал Русия и Путин с бистришките тигри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Minavast
преди 11 години
"Красимир Първанов е подписал споразумение с "Атомстройекспорт" без мандатЕнергийният министър Трайчо Трайков е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов затова, че е подписал без да му е даден мандат от правителството споразумение с Атомстройекспорт за АЕЦ Белене, което обвързва страната ни за изпълнение на проекта, съобщи БНР.Министър Трайков отиде при премиера Борисов, за да го помоли да сезира ДАНС за действията на Първанов" http://***.blitz.bg/news/article/104734
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 13
LuckyYou
преди 11 години
Ако Русия осъди България за АЕЦ Белене, ББ трябва да влезне в затвора за национално предателство! Мръсен лакей на американците. Продаде си душата и държавата на гадните янки, сега руснаците са му виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
СоколовВвВ
преди 11 години
То да не е студената война.А иначе Русия въобще не извива ръцете на бизнес партньорите си и то на държавно ниво.Това скоро ще създаде проблеми няма как, няма как някои да те изнудва да му платиш повече за нищо не правене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още