IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина очаква съдбовния доклад на Тройката в средата на октомври

Финансовият министър Янис Стурнарас е оптимист, че страната ще получи транша до края на месеца

20:37 | 03.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина очаква съдбовния доклад на Тройката в средата на октомври

Тройката от международните кредитори ще представи според гръцкия министър на финансите Янис Стурнарас до средата на месеца своя доклад с решаващо значение за отпускането на следващия транш.

„Очаквам доклада на „Тройката" до средата на октомври. И аз съм много оптимистично настроен, че до края на октомври Гърция ще получи свежи пари от последния пакет“, каза в интервю за Bild министърът.

Във вторник самият той изрази предпазливост. Запитан дали докладът ще е наличен до 18-и октомври за срещата на върха на ЕС, той каза: "Ще видим."

Първоначално докладът, който е в основата на решението за освобождаването на 31 млрд. евро от спасителния пакет, трябваше да бъде представен през септември. Междувременно в ЕС се заговори, че той вероятно няма да е готов до края на октомври. Някои европейски представители и дипломати дори предполагаха, че публикуването му може да бъде отложено за след изборите в САЩ на 6-и ноември. ЕС искал да избегне всякаква опасност за световната икономика, преди да се вземе решение за евентуалното преизбиране на президента на САЩ Барак Обама, се казва като оправдание.

Двама представители на правителството в Атина се оплакаха във вторник, че различните идеи на Европейския съюз (ЕС) и на Международния валутен фонд (МВФ) утежняват договарянето на допълнителната помощ. През миналата седмица Ройтерс писа, че МВФ настоява за по-силно намаляване на дълга, докато ЕС е готов да даде на Гърция повече време. Стурнарас казва: „Няма спор с Тройката, ние сме на прав път".

„Обсъжданията с „Тройката” са на добър път. Има още по-големи проблеми, ние се опитваме да намерим компромис, за да сключим споразумение”, каза Стурнарас и след срещата си с премиера Андонис Самарас.

Гръцките медии съобщават, че международните кредитори искат още по-голямо намаляване на заплатите, пенсиите и другите социални плащания с около 9,5 млрд. евро през следващите две години. Освен това се появи непотвърдена информация, че разчетите на кредиторите показват, че БВП на Гърция ще намалее с 5% през 2013 г., а не с 3,8%, както е записано в проектобюджета за следващата година.

От седмици гръцкото правителство преговоря с Тройката от ЕС, ЕЦБ и МВФ за спестявания в размер на 12 млрд. евро. Без следващия транш Гърция е заплашена от изпадане във фалит и напускане на еврозоната. Експерти обаче смятат, че страната ще получи новия транш на всяка цена, за да се избегне дестабилизация на цялото евро пространство. 

Всичко за кризата в Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още