IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци показват интерес към инвестиции в Гърция

Най-голям е интересът към инфраструктурата, недвижимите имоти и към енергийния сектор

21:02 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китайци показват интерес към инвестиции в Гърция

Китайски компании са проявили интерес за инвестиции в Гърция и по-специално за участие в приватизационната програма на страната, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Това оповести гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас, който е на посещение в Пекин.

Дипломатът каза, че ползите от повишената инвестиционна  активност на Китай в Гърция са явни и даде за пример  инвестицията на китайския гигант Cosco. Димитрис Куркулас подчерта, че най-голям е интересът на китайските инвеститори към инфраструктурата,  недвижимите имоти, които биха могли да се използват за туризъм,  и към енергийния сектор в Гърция.

Той каза още, че китайски интерес има и по отношение на обявената за приватизация компания за спортни залагания ОПАП и че китайска компания участва в приватизационния търг за придобиване на 33 на сто от нея.

Като член на Европейския съюз, Гърция може да бъде за една динамична икономика, като китайската, врата за достъп до други пазари, добави заместник-министърът.  Във връзка с намеренията на Китай Димитрис Куркулас спомена, че Пекин проучва възможности за установяване на китайски банки в Гърция, които да могат да улесняват китайските инвеститори.

„Ние имаме желание и ще го направим“, са казали китайските домакини на гръцкия заместник външен министър. Куркалас посочва от своя страна, че възможности за китайски инвестиции в Гърция има и извън приватизационната програма на гръцкото правителство и че интерес от китайска страна е бил проявен в сектора на слънчевата енергия. Той добави, че
възможности за китайски инвестиции има още в туризма и високите технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още