IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния ще се присъедини към еврозоната около 2020 г.

За присъединяване към еврозоната през 2015 г. не може да става и дума, признава румънският премиер

10:30 | 20.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румънският премиер Виктор Понта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Румънският премиер Виктор Понта. Снимка: Ройтерс

Румъния ще си постави за цел да се присъедини към еврозоната към 2020 г., заяви премиерът на страната Виктор Понта, цитиран от агенцията за финансови новини Bloomberg.

За присъединяване към еврозоната през 2015 г. „не може да става и дума“, тъй като страната все още не отговаря на критериите за членство, коментира Понта.

Румъния ще избере нова дата за присъединяване към еврото през първата половина на годината, заяви на 7-и февруари и управителят на централната банка в Букурещ Могур Исареску.

„Трябва да сме много внимателни“, коментира Понта. „Освен да покрием критериите за членство, трябва да вземе под внимание и какъв е средният доход в страната, каква е покупателната способност на гражданите и какви са цените. В противен случай членството ще е катастрофално, тъй като в еврозоната и без това има много страни с проблеми“.

Дълговата криза принуди редица страни от Източна Европа, включително Полша, Унгария и Чехия да отложат плановете си за присъединяване към валутния съюз. Критериите за членство в еврозоната включват инфлационен таван и пределна стойност на дълговата тежест.

През миналата година Румъния успя да понижи бюджетния си дефицит под заложената от Европейския съюз (ЕС) граница от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. При 38% от БВП, публичният дълг на Букурещ е четвъртият най-нисък в ЕС, докато инфлацията през февруари се е понижила до 5,7%.

Днес в Букурещ леята поевтиня с 0,1% до 4,4131 леи за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още