IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете

Страната е с най-високото ниво на финансовите корекции, които достигат до 20% от сумата по усвоените структурни фондове

22:12 | 08.04.13 г.
Румъния е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете

Румъния има най-ниското ниво на усвояване на европейските субсиди и най-високото ниво на финансовите корекции, като обществените поръчки са най-чувствителната сфера от гледна точна на грешките при използването на парите, обявиха от румънският Институт за публични политики, цитирани от вестник Romania Libera, съобщи БТА.

По думите на програмния директор на института Елена Йорга приблизителната обща сума на наложените до декември 2012 г. финансови корекции е 300 милиона евро, което представлява около 20% от общата сума на усвоените структурни фондове за същия период.

"Румъния има най-ниското ниво на усвояване на фондовете от 27-те членки на ЕС и най-високото ниво на финансовите корекции, което е двойно спрямо това на Испания (158 милиона евро) и 15 пъти по-голямо от това на Полша (24 милиона евро) или Германия (22 милиона евро)", заяви днес Йорга на конференция за представянето на сборник с констатираните нередности и наложените корекции в проектите с финансиране от структурните фондове.

В петък бившият генерален директор на Службата за управление на Оперативна програма "Околна среда" Адриан Мъндрою беше арестуван за 29 дни по подозрения в корупция. Той е обвинен, че е получавал многократно пари и различни подаръци от двама администратори на консултантски компании, за да облагодетелства техните фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още