IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия отчетоха първи ръст на безработицата от няколко години

Президентът Путин обеща увеличаване на контрола върху мениджърите в държавните компании, като ще се стига и до уволнение за слаби резултати

17:49 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Андрей Клепач. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андрей Клепач. Снимка: Архив Ройтерс

За пръв път през последните няколко години в Русия бе регистрирано повишаване на безработицата, заяви заместник-министърът на икономическото развитие на страната Андрей Клепач, цитиран от Интерфакс.

„За пръв път от няколко години през май у нас безработицата се повиши. Безработицата през лятото винаги се понижава благодарение на селскостопанската дейност. Сега тя също слабо се понижи (в номинално изражение), но ако бъдат взети предвид сезонните и календарните фактори, то през май отчитаме ръст. През март след сезонна корекция нивото на безработица бе 5,2%, през април – 5,3%, а през май – 5,5%“, отбеляза Клепач.

Според него това означава, че забавянето на ръста и негативното развитие в промишления сектор вече започват да се отразяват в свиване на заетостта. По този начин стагнацията в промишлеността „започва да се отразява на пазара на труда, има нужда от свиване на разходите и затова се уволняват служители“, обясни той.

Междувременно руският президент Владимир Путин обеща пред Международния икономически форум в Санкт Петербург да увеличи контрола върху ефективността на действията на мениджърите в държавните компании, стигайки включително до уволнение за слаби показатели, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Възнамеряваме да увеличим контролната роля на държавата в компаниите, които са нейна собственост, и да въведем ясни показатели за дейността на ръководството им, включващи пазарната капитализация и капиталовата възвращаемост. Според резултатите за изпълнението на тези показатели ще решаваме да награждаваме или наказваме мениджърите, включително до уволнение“, категоричен бе Путин.

Той отбеляза, че именно според качеството на работата в държавните компании инвеститорите често преценяват качеството на управлението в страната като цяло и често правят неприятни изводи.

Въпреки това руският президент подчерта, че никакво регулиране и никакви показатели за ефективност няма да заменят конкуренцията. Независимо от формата на собственост на компаниите преференциите са недопустими, подчерта той и призова за създаването на конкурентна среда на вътрешния и външния пазар на стоки и услуги.

През миналата година Путин призова за въвеждането на наказателна отговорност за мениджъри на държавни компании, които укриват доходи, а според новото законодателство държавните служители до 1 юли трябва да се освободят от активите си в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още