IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за растежа на руската икономика през 2013 и 2014 г.

От фонда отбелязват, че икономическата активност е сдържана от свиването на инвестициите и външното търсене, а икономиката действа на нивото на своя потенциал

17:56 | 18.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ понижи прогнозата си за растежа на руската икономика през 2013 и 2014 г.

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на Русия за настоящата година до 2,5% от предвижданите през април 3,4%, се посочва в изявление на мисията на финансовата институция в страната, цитирано от Интерфакс. За 2014 г. прогнозата е влошена до 3,25% спрямо 3,8% в оценката от преди 2 месеца.

Мисията, оглавявана от Антонио Спилимберго, проведе редовни консултации в руската столица Москва.

От МВФ отбелязват, че икономическата активност е сдържана от свиването на инвестициите и външното търсене. „Икономиката действа на нивото на своя потенциал, при това показателите за безработицата достигнаха исторически максимум, а степента на натоварване на мощностите – високото предкризисно ниво“, пише в изявлението на фонда.

Според прогнозите на институцията инфлацията в края на 2013 г. ще се забави незначително до горната граница на установения от руската централна банка целеви диапазон от 5-6%, а при липсата на допълнителни мерки ще остане над установения за следващата година диапазон от 4-5%.

През февруари ръководителят на представителството на МВФ в Русия Од Пер Бек заяви, че инфлацията в Русия при запазване на настоящата фискална политика ще остане на ниво от 6% както през 2013 г., така и през 2014 г.

За реализирането на средносрочния потенциал на руската икономика и понижаване на уязвимостта ѝ са необходими мащабни реформи в икономическата политика, смятат експертите на фонда.

Предложенията за приемането на стимулиращи мерки в краткосрочна перспектива могат да създадат заплаха за наскоро установените „котви“ на макроикономическата политика, а рисковете по отношение на финансовата стабилност нарастват вследствие на бързия ръст при необезпечените потребителски кредити, предупреждават те.

При влошаване на световната икономическа и финансова обстановка Русия може да изпита на гърба си отрицателното влияние на рязкото понижаване на цените на петрола или ускоряване на отлива на капитал, констатират от МВФ.

Същевременно в изявлението се отбелязва, че Русия в по-висока от досегашната степен е в състояние да устои на подобни сътресения, отчитайки увеличаването на гъвкавостта на валутния курс, усъвършенстването на арсенала с инструменти за антикризисно управление и намаляването на несъответствието между структурите на активите и пасивите.

От МВФ смятат, че насоките на данъчно-бюджетната политика през 2013 г. са обосновани, като полезна роля биха могли да изиграят мащабната бюджетна корекция в средносрочен период и икономиите на повече средства. Според експертите на институцията стимулиращите мерки в данъчно-бюджетната област в момента вероятно биха били неефективни и само биха усилили инфлационния натиск предвид на факта, че икономиката функционира с пълно натоварване на мощностите.

Трябва да бъде приветствано въвеждането на новото бюджетно правило и да се противодейства на всички опити за повишаване на държавните разходи извън неговите рамки, защото то помага за изглаждането на колебанията при разходите и сдържа натиска в посока на увеличаването им, изтъкват те. „Същевременно това правило трябва да бъде задълбочено, започвайки от следващата година, чрез обвързването му с по-ниска цена на петрола и свиване на заемите на нетна основа, за да бъде осигурено възстановяването на националните фондове за сметка на спестяването на по-голям обем от приходите от петрола, които не са безкрайни“, се подчертава в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още