IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле посече Гърция

Атина да спре да иска ново "подстригване" на дълга, за допълнителна помощ може да се говори догодина, ако са изпълнени целите, според германския финансов министър

23:05 | 18.07.13 г. 15
Шойбле посече Гърция

Гърция трябва да спре да лобира за допълнително облекчаване на дълговото бреме. Това коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле, който е на посещение в южната ни съседка, предаде Ройтерс.

По думите му допълнителна помощ за Гърция може да се обсъжда през следващата година, ако Атина успее да постигне заложените от кредиторите й цели.

Това е първото пътуване на Шойбле в Гърция откакто избухна дълговата криза в еврозоната, отбелязва информационната агенция. Кордонът, който го съпровождаше, се движеше по празни улици заради забраната за провеждането на протести.

За разлика от визитата на германския канцлер Ангела Меркел, когато забраната беше нарушена от хиляди гърци, днес само шепа хора излязоха на демонстрация пред финансовото министерство в Атина, за да “поздравят” Шойбле с възгласи “Нацист”.

“Той е идиот. Дошъл е тук, за да провери как е колонията му. Да се маха!”, коментира Марина Папахристу, 60-годишна и безработна, баба на двама внуци.

Управляващите в Атина обаче възприемат посещението на Волфганг Шойбле като своеобразен знак за подкрепа. Той пристигна в страната часове след приемането на тежки мерки за икономии, които предвиждат съкращаването на 25 хил. души от публичния сектор, предимно учители, училищен персонал и общински полицаи.

“Бих искал да ви помоля да не продължаваме тази дискусия за ново “подстригване” на дълга. Това не е във ваш интерес”, коментира германският финансов министър по време на събитие, в което участваха и гръцки бизнесмени.

Като жест на добра воля към Гърция Волфганг Шойбле подписа споразумение за създаването на специален фонд, който да помогне на страната да излезе от рецесията. Германия ще отпусне 100 млн. евро.

“Основната цел на посещението е да отчетем големия напредък, който Гърция постигна в преодоляването на проблемите си. Реформите засегнаха много хора в Гърция и трябва да уважаваме това”, отбеляза той.

Финансовият министър на Германия обаче предупреди, че въпреки положените усилия, Атина трябва да осъществи още тежки реформи.

Позитивните нотки в изявлението на Шойбле обаче не трогват гърците. Мнозинството от тях обвиняват Германия за мерките за икономии, които доведоха до рекордна безработица, спад на жизнения стандарт, почти ежедневни стачки и самоубийства. Левият вестник Avgi например публикува днес на първа страница снимка на германския финансов министър с надпис “Хаул, Шойлбе! Умиращите те поздравяват!”

Заради “посрещането”, което гърците спретнаха на Ангела Меркел, властите в страната не само, че забраниха протестите, но и затвориха централните станции на метрото в Атина. По улиците на гръцката столица излязоха и над 3 500 полицаи, които да бдят за реда по време на посещението на Волфганг Шойбле.

Същевременно Петрос Дукас, бивш заместник-министър на финансите на Гърция, заяви, че страната му се нуждае от Изначително подстригване” от 40 на сто на текущите й задължения. “Парите така или иначе не могат да бъдат изплатени”, посочи той пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Хе, хе - печатат си драхми и си харчат на воля - колко лесно било пък никой да не се сети досега, вкл. и самите гърци... :)))Що се отнася до понятия като богати, бедни, наивност, мозък и надежди, едно ще ти кажа - нямаш достатъчно информация за да се произнасяш компетентно по тези въпроси. Затова по-добре недей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 6
kane
преди 10 години
Ricco,Не ни прави на по-глупави отколкото смеКогато държавната народна банка на Гърция въведе драхмата вече НИКОЙ няма значение Държавното ной ще си определя пенсиите и банката ще дава парите. Ще си ги печата ей така от въздуха както е в момента зад океана и ще си харчат толкова колкото искат без да им пука за никой банкер повече никогаГлупав си ти. Защо пишеш постоянно в интереси на богфатите и в ущърб на бедните... надяваш се че така ще станеш един от тях един ден...ха ха ха наивник безмозъчен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Какви поразии бе колхозник. Няколко хиляди алчни малки хорица пристрастени към хазарт и лукс проиграха труда на милиони хора грижливо управляван и експлоатиран от банковата система според правилата повече от 70 години.Откога колхозник разораващ нивите със съветски мотики модел SS-23 стана толкова вещ по въпросите на световната финансова криза.Даааааа, много сте я закъсали в световния интернационал откъм образовани, квалификация и бройка пролетарий.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
...Казано по друг начин, ако отделиш капиталите от капиталистите (собствениците им) това вече не е капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
И друг път съм казвал, че това сегашното не може да се нарича капитализъм. Капитализъм е имало преди, а сега нещата се движат от капитали, но това не е капитализъм защото капиталите се "движат" не от собствениците си и съответно се размиват (изкривяват) мотивацията и отговорността. Съответно, вместо нещата да се саморегулират по силата на личната отговорност, се налага да се регулират с купища регулации, закони и наредби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
crammer
преди 10 години
SS-23, ти сериозно ли ги мислиш тези неща!? Не ми се вярва да си чак толкова объркан, но то знае ли човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 7
SS-23
преди 10 години
Братчед, капитализма го видяхме докъде я докара....до тотален срив и фалит на всичко! Кога всички ще проумеят, че няма как да харчиш "днес" пари, които нямаш и които ще заработиш (евентуално) "утре", а ще трябва да връщаш с лихва "вдруги ден", и този фокус да продължава до безкрайност! Чисто математически тук проблема идва от тази чумава добавка, от нази холера на съвремието, наречена "лихва"! В нея е зарито проклятието на съвременният свят! Просто тази "лихва", тези появяващи се от нищото пари, няма от къде да се появят, чисто физически, освен ако не се....напечатат! Т.е. зад тях не стои нищо...кухи са! Виждаме вече 5-а година, световните мащабите на поразиите, които сътвори "лихвата" за последните 35-40 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 4
Ricco
преди 10 години
Кейн,може би не знаеш, но един от големите кредитори на гръцката държава са гръцки пенсионни фондове. И ако бият "шута" на еврото, това, което ще стане, е че ще обезценят и бъдещите си пенсии. И не само тях разбира се. Което е заради късогледите синдикати, които си помислиха, че като съберат едни пари от осигуровки и ги вкарат във фондове и ще направят от работниците и пенсионерите капиталисти. Да, ама не. Нъцки! КАПИТАЛИЗМА ОСВЕН КАПИТАЛИ ИСКА И КАПИТАЛИСТИ, а не финансисти-социалисти прехвърлящи чужди пари от единия джоб в другия и щедро кредитиращи държави.Държавите и банките в сделката на Фауст:http://represia.blog.bg/politika/2013/03/23/.1067288
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Истината е че почти всички, не само гърците, обичат да живеят разточително и ако може да не работят много. Досега този хубав живот го обещават само банките и социалистите. Едните чрез заеми, другите с демагогия. Следващия, който успее да обещае на народа или народите, че ще отвори рог на изобилието, ще грабне властта. И така, докато тежкия опит и проблясъците на култура и образование успеят да изкарат мисленето на масата от хора извън границите на моментната полза. Ако се обърнем към науката, ще установим че максималната скорост на всяка композиция е колкото максималната скорост на най-бавния участник. В този смисъл става доста тревожно, имайки предвид че някои участници в европейското развитие предпочитат да вървят назад с надеждата да си намерят прахосаните време и пари в някоя таверна. Въпрос най-вече на ценности - европейски или балкански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
drakobg
преди 10 години
Цялата Еврозона плюс Великобритания така хубаво са си оплели банките и правителствата във взаимна задлъжнялост и "спасяване'' един на друг, че е въпрос на време да се срутят като домино от глинени кулички.Досега да беше станало, ако не беше печатницата на ФЕД.Сигурно ЕЦБ ще се опита да провлачи ситуацията , докато задлъжнялостта се стопи от инфлацията, която ще създава, щото цантралните банки освен инфация друго не могат вече да правят, но дали хората ще търпят толкова дълго, преди да почнат да бесят банкети и политици по уличните лампи?Това е въпроса, останахга ли хора с топки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още