IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле посече Гърция

Атина да спре да иска ново "подстригване" на дълга, за допълнителна помощ може да се говори догодина, ако са изпълнени целите, според германския финансов министър

23:05 | 18.07.13 г. 15
Шойбле посече Гърция

Гърция трябва да спре да лобира за допълнително облекчаване на дълговото бреме. Това коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле, който е на посещение в южната ни съседка, предаде Ройтерс.

По думите му допълнителна помощ за Гърция може да се обсъжда през следващата година, ако Атина успее да постигне заложените от кредиторите й цели.

Това е първото пътуване на Шойбле в Гърция откакто избухна дълговата криза в еврозоната, отбелязва информационната агенция. Кордонът, който го съпровождаше, се движеше по празни улици заради забраната за провеждането на протести.

За разлика от визитата на германския канцлер Ангела Меркел, когато забраната беше нарушена от хиляди гърци, днес само шепа хора излязоха на демонстрация пред финансовото министерство в Атина, за да “поздравят” Шойбле с възгласи “Нацист”.

“Той е идиот. Дошъл е тук, за да провери как е колонията му. Да се маха!”, коментира Марина Папахристу, 60-годишна и безработна, баба на двама внуци.

Управляващите в Атина обаче възприемат посещението на Волфганг Шойбле като своеобразен знак за подкрепа. Той пристигна в страната часове след приемането на тежки мерки за икономии, които предвиждат съкращаването на 25 хил. души от публичния сектор, предимно учители, училищен персонал и общински полицаи.

“Бих искал да ви помоля да не продължаваме тази дискусия за ново “подстригване” на дълга. Това не е във ваш интерес”, коментира германският финансов министър по време на събитие, в което участваха и гръцки бизнесмени.

Като жест на добра воля към Гърция Волфганг Шойбле подписа споразумение за създаването на специален фонд, който да помогне на страната да излезе от рецесията. Германия ще отпусне 100 млн. евро.

“Основната цел на посещението е да отчетем големия напредък, който Гърция постигна в преодоляването на проблемите си. Реформите засегнаха много хора в Гърция и трябва да уважаваме това”, отбеляза той.

Финансовият министър на Германия обаче предупреди, че въпреки положените усилия, Атина трябва да осъществи още тежки реформи.

Позитивните нотки в изявлението на Шойбле обаче не трогват гърците. Мнозинството от тях обвиняват Германия за мерките за икономии, които доведоха до рекордна безработица, спад на жизнения стандарт, почти ежедневни стачки и самоубийства. Левият вестник Avgi например публикува днес на първа страница снимка на германския финансов министър с надпис “Хаул, Шойлбе! Умиращите те поздравяват!”

Заради “посрещането”, което гърците спретнаха на Ангела Меркел, властите в страната не само, че забраниха протестите, но и затвориха централните станции на метрото в Атина. По улиците на гръцката столица излязоха и над 3 500 полицаи, които да бдят за реда по време на посещението на Волфганг Шойбле.

Същевременно Петрос Дукас, бивш заместник-министър на финансите на Гърция, заяви, че страната му се нуждае от Изначително подстригване” от 40 на сто на текущите й задължения. “Парите така или иначе не могат да бъдат изплатени”, посочи той пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 20 rate down comment 20
SS-23
преди 10 години
bgMan, предполагам съзнаваш, че това дето го казваш е глупост! Предполагам също така, не си правиш илюзии относно причината заради която "спасавят" Гърция...и, че ако питаш самите гърци, то те отдавна да са се спасили сами, връщайки добрата стара драхма! Германия и Франция "спасяват" Гърция заради...самите себе си!! На Германия и трябва още 3% дефицит, а на Франция- 4%, за да са и двете- "туто финито"! Това е цялата истина за "спасяването" на Гърция! Не е проблема в Гърция, а проблема е Германия и Франция....които са на ръба!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 21
kane
преди 10 години
Ето това е проблема на обединена ЕвропаДори Гърците да си изберат свое правителство на избори, други ги управляватГърция да им обяви мораториу и да изрита в *** еврото и мрънсите банкери час по-скороДа си върнат драхмата и шастиетоАз харесвам гърците, но те излезнаха недостойни за демокрациятаБанките и еврото и зоната и съюза АУТ райт науе тва е простата рецепта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 46
vankata89
преди 10 години
Ехх защо Гърция е превзела само беломорска тракия през първата световна война :D. Сега щяхме да сме добре с гръцко гражданство мойто българаско става само за тоалетна хартия :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 11
bgMan
преди 10 години
Мързеливи, хитри, нагли гръцки търтеи.И това дето направиха за тях им е много.Не заслужават нищо освен бой, глад и стригане до дупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 43 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 10 години
Да, той Шойбле е нацист, защото не застъпва идеята за вечна благотворителност за Гърция от цяла Европа. Да, как може този човек така да постъпи с горките гърци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още