IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър може и да не приватизира всички държавни предприятия

Приватизацията може да се случи без пълното отстраняване на намесата на държавата, смята кипърският президент Никос Анастасиадис

10:45 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър може и да не приватизира всички държавни предприятия

Възможно е да не се наложи пълна приватизация на кипърските държавни предприятия, за да може страната да отговори на условията по програмата за стабилизиране, договорени с международните кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Това обяви президентът на островната страна Никос Анастасиадис, цитиран от агенция ИТАР–ТАСС.

В интервю за кипърския вестник Kathimerini президентът подчерта, че публичните компаниите може частично да се приватизират като се привлекат стратегически инвеститори. Държавата обаче трябва да запази своя мажоритарен дял. "Част от активите на държавните дружества може да бъдат прехвърлени на стратегически инвеститори, без пълното отстраняване на намесата на държавата", посочи Анастасиадис.

През март "тройката" международни кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ) постигнаха споразумение с правителството на Кипър относно условията за предоставяне на помощ в размер на 10 млрд. евро. Сред тях бе включена и разпоредба за раздържавяване, която трябва да обхване колкото е необходимо държавни активи, като се вземат предвид спецификите на всяко предприятие.

Сред най-обсъжданите приватизации бяха тези на кипърската телекомуникационна компания, както и на държавното дружество за управление на морските пристанища, чиито продажби може да осигурят на островната страна около 1,4 млрд. евро.

Междувременно на 9-и септември правителството на Кипър възложи на консултантската фирма PricewaterhouseCoopers да изготви специална програма, по която възможно най-бързо да бъде задействана приватизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още