IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да приеме бюджета за 2014 г. без благословията на кредиторите

Инспекторите на "тройката" отново напуснаха страната, правителството внесе проектозакона за бюджета в парламента

09:52 | 22.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Гърция може да приеме бюджета за 2014 г. без благословията на кредиторите

Бюджетът на Гърция вероятно ще бъде одобрен без благословията на кредиторите на страната, след като правителството внесе проектозакона за обсъждане в парламента, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Представителите на „тройката“ кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ), които оценяват изпълнението на спасителната програма за Гърция и водеха преговорите с правителството за бюджета, са напуснали страната без постигнато споразумение за данъчните и разходните планове за 2014 г., отбелязва изданието.

Прегледът на напредъка на Гърция започна през септември и оттогава е прекъсван на няколко пъти заради спорове между правителството и кредиторите. Докато не бъде постигнато споразумение, не могат да бъдат освободени следващите плащания по спасителната програма за страната.

След шест последователни години на рецесия, които свиха икономиката на страната с 25%, брутният вътрешен продукт (БВП) се очаква да нарасне с 0,6% догодина.

Правителството е заложило в бюджета и първичен излишък от 2,96 млрд. евро за следващата година. За настоящата очакванията са първичният излишък да достигне 812 млн. евро, припомня изданието. Заради плащанията по заемите кабинетът очаква дефицитът за 2014 г. да достигне 500-800 млн. евро. Кредиторите обаче смятат, че в бюджета ще се отвори дупка от над 1,5 млрд. евро.

„За първи път, след големите жертви, които направи гръцкият народ, се вижда резултат. Тази година видяхме първите признаци на възстановяването“, коментира зам.-министърът на финансите Христос Стаикурас. Същевременно в изявление на инспекторите на „тройката“ се посочва, че „има напредък, но някои проблеми остават нерешени".

Инспекторите планират да се върнат в Атина в началото на декември. По същото време се очаква да се проведе и окончателното гласуване на бюджета за 2014 г. от депутатите.

Говорителят на Еврокомисията Саймън О'Конър призна, че Гърция и кредиторите са далеч от единодушие. „От наша гледна точка трябва да се проведат още дискусии“, коментира той, като допълни, че има възможност Гърция да внесе изменение на бюджета.

Кредиторите се опитват да накарат Атина да съкрати допълнително публичните разходи, да реформира данъчната система и да ускори изпълнението на приватизационната програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Какви "престъпници" - да се откажат обективно от собствена валута в името на над-човешки субективни "световни ценности" и сега да плащат лихва за да ползват чужда, приета субективно-облагосклонно от патриотичните местни управители... и да имат наглостта да приемат закони и даже бюджет без да питат вече определящите-даващи заем в чужда валута! И това произтича от само единия от трита големи проблема, които са се осъществили трайни на тази територия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още