IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква първичен излишък от над 1 млрд. евро в края на 2013 г.

Това може да се окаже нов аргумент в преговорите на Гърция с Тройката за бюджета за следващата година

09:54 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция очаква първичен излишък от над 1 млрд. евро в края на 2013 г.

Гръцкото финансово министерство очаква страната да запише първичен излишък от над 1 млрд. евро в края на годината. Този резултат надвишава прогнозите от 812 млн., които бяха залегнали в проектобюджета на страната за 2014 г.

Това може да се окаже нов аргумент в преговорите на Гърция с Тройката за бюджета за следващата година.

По последни данни, публикувани от гръцкото финансово министерство, от началото на годината до края на октомври приходите в бюджета са били с 2,59 млрд. евро по-високи от разходите. Тази сума представлява около 1,4% от БВП на страната.

Когато бъдат изключени печалбите на ЕЦБ от гръцките облигации, които бяха върнати на Атина, се получава първичен излишък от 1,1 млрд. евро, който се равнява на 0,6 % от БВП.

Добрите резултати се дължат най-вече на засилените проверки и преструктурирането на данъчната администрация през април тази година.

Сумата от приходи от данъци надвиши прогнозите за първите 10 месеца на годината с 229 млн. евро. При поставена цел от 35,34 млрд. евро приходи, резултатите достигат 35,57 млрд. евро.

В понеделник финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас обяви, че страната и нейните международни кредитори имат все по-малко различия в мненията си относно бюджета на страната за 2014 г. По-рано този месец представители на кредиторите заявиха, че при сегашните фискални политики Атина няма да успее да осъществи бюджетните си цели през следващата година.

Повече по темата можете да научите от видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още