IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мощният корупционен скандал вреди сериозно на турската икономика

Заради разкритията от последната седмица турската лира падна до ново рекордно ниско равнище

11:09 | 23.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мощният корупционен скандал вреди сериозно на турската икономика

Турция ще усетите промяната на курса на Фед

„Ако Ердоган пречи на разследването да работи", тогава той никога няма да бъде в състояние да разсее обвиненията за корупция в собствената си партия, казва Синан Юлген, бивш турски дипломат, който сега работи в Американския мозъчен тръст Carnegie Endowment for International Peace. „Успехът на АКП е, че тя скъса с историята на корупция и връзкарство“, а сега този успех е поставен на карта, пише Тhe Wall Street Journal. 

Ердоган, който в продължение на десет години е неоспорим лидер начело на партията си и на страната, оцеля през лятото след силни протести. Въпреки критиките от чужбина, той продължава да разчита на сериозна подкрепа. Но обвиненията в корупция представляват ново предизвикателство за него.

Споровете между Ердоган и властите може да усети и икономиката, която междувременно вече страда заради решението на централната банка на САЩ да затегне леко месечната си милиардна програмата за закупуване на облигации.

Хлабавата парична политика на Фед се погрижи за това, много пари да влязат в развиващите се пазари. Турция привлече инвестиции за милиарди долари, а сега се очаква тази сума да намалее.

Турската лира понижи стойността си в петък с 1 процент до рекордно ниското ниво от 2,097 долара. Разходите за кредити на правителството скочиха във висините, доходността по двугодишните държавни облигации нарасна до 9,61% - най-високото ниво от над три месеца насам, спрямо от 8,92% в понеделник.

"Политическата криза e дестабилизираща. Тя прави така, че вече трудното положението е още по-мрачно", казва Сам Финкелщайн, директор за управление на активи на нововъзникващите пазари и валутите в Goldman Sachs.

Част от проблема е турската централна банка, която се противопоставя от повече от две години на призивите за по-строга парична политика. Гуверньорът Ердем Басчи се опитваше през цялата година да подкрепя лирата и да предотврати покачване на тежестта на разходите по заеми. В опит да стимулира икономическия растеж, той отхвърля изцяло възможността за повишение на лихвените равнища.

Но прогнозата на Басчи, че в края на годината лирата ще има курс от 1,92 долара, вече не изглежда постижима. Централната банка губи доверието - и то във време, в което Турция има най-голяма нужда от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
Fiscalist
преди 10 години
Добри пари се вадят от $/TRY. Надявам се кризата им да се задълбочи, а ако може и някой преврат ще е най-добре, ще ми засили доходността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
trendline
преди 10 години
Ердоган си беше повярвал , че е наистина голяма работа. Точката на зенита на Турция мина преди 2-3 години. Сега се очаква или плавно или стремоглаво спускане на икономиката. С обезценяването на на турската лира (стимулиране на износа) омекотиха и отложиха кризата в икономиката. До скоро самата Турция беше системно важна за Запада. През последните 20 години се изсипаха милиарди долари и евро. Дадоха им технологии, предоставиха им и пазари на които да изнасят. Сега усеща губещата подкрепа отвътре и отвън и хапе наред. Ако не беше се разправил с военните , те същите щяха да направят преврат до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още