IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анексирането на Крим може да се окаже доста скъпо за Русия

Кремъл ще трябва да плаща по около 800 млн. евро годишно само за попълване на местния бюджет

08:52 | 08.03.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се бори яростно за анексирането на Кримския полуостров. Но отвъд териториалната придобивка и стратегическите предимства дебне и едно значително финансово бреме. В последно време Киев трябваше да трансферира всяка година по около 800 милиона евро в региона, за да се справя местното правителство с пословичния бюджетен дефицит и да има пари за пенсии. Ако Москва успее да анексира региона, с тези разходи скоро ще бъде обременена Русия. При това разходите могат да бъдат значително по-високи, ако Москва се опита да повиши местните нива на доходи до средното национално ниво, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Въпреки че Крим е предпочитано място за отдих за руснаците, провинцията не е в състояние да осигурява сама балансиран бюджет без значителна помощ отвън. За тази година около 57 процента от бюджетните средства на региона трябва да дойдат от Киев – около 3 милиарда гривни (около 230 млн. евро).

Но с насрочения за 16-и март референдум, на който жителите на Крим следва да решат дали да останат част от Украйна, или искат в бъдеще да членуват в Русия, ще трябва да се предвиди и това откъде ще идват парите след това. 

Внезапната милитаризация на Крим направи и без това мрачната финансова картина още по- замъглена. Защото хилядите тежковъоръжени войници - вероятно руснаци, дори и ако носят неутрални униформи, ще накарат голяма част от иначе идващите всяко лято около 6 милиона туристи на полуострова да се въздържат от посещение. Повечето от тях идват от Украйна, така че при едно разделяне от страната техният брой вероятно ще спадне значително. Украинският преходен премиер Арсений Яценюк вече обяви сезона на отпуските през тази година за „мъртво роден“.

В допълнение към бюджетната подкрепа Киев трябва да плаща и за разходите за пенсии в региона. Като цяло разходите на Крим според украинското Министерство на финансите възлизат на равностойността на около 800 милиона евро годишно. Ако Русия погълне региона, тези трансфери ще продължат да идват, но вече от Москва.

Все още е неясно как Русия планира да поеме тези разходи, по-специално защото и самата тя трябва да се справи през тази година с бюджетен дефицит от 6,5 милиарда евро. Руското финансово министерство не пожелава да коментира информацията. При годишна помощ от 800 млн. евро за около 2-та милиона жители на Крим полуостровът ще бъде един от най-скъпите райони на Русия по бюджетни разходи на глава от населението. Той ще бъде на едно ниво с най-проблемните региони в Северен Кавказ, за които Кремъл изразходва огромни количества субсидии.

Разходите ще бъдат дори по-високи, ако Москва иска да коригира равнищата на пенсиите и заплатите до средното ниво на Русия. Икономическите показатели на глава от населението на Крим са приблизително равни на две трети от тези на цяла Украйна, но са същевременно 80% под средното руско ниво. Средният доход на жител на Крим възлиза на 2693 гривни на месец (около 206 евро), около два пъти по-малко, отколкото в съседната крайбрежна зона на област Краснодар в Русия.

В допълнение трябва да се инвестира сериозно и в инфраструктурата в Крим, според изчисления на местното правителство на провинцията - над 2 милиарда евро. Полуостровът също не разполага със собствен водоизточник и електричество. Вода и ток идват изключително от украинската суша.

Русия разполага с няколко възможности за бързо решаване на проблемите, свързани с инфраструктурата. Москва е обещала много бързо да изгради мост над целия четирикилометров пролив Керч, който разделя източната част на Крим от Русия. Идеята за такъв мост датира от Втората световна война, когато Адолф Хитлер има подобен проект, за да може Вермахта да стигне по-бързо до ценните нефтени полета в Кавказ.

Руския проект за моста се планира вече в продължение на повече от десетилетие, но когато отношенията между Русия и Украйна все още бяха добри, се появиха съмнения за икономическата целесъобразност. Последните оценки предвиждат цената на моста да възлезе на около 360 млн. евро. Същевременно обаче само наполовина толкова дълъг мост в Далечния изток, който бе построен през 2012 г. на руски остров край Владивосток, в крайна сметка струваше два пъти повече.

Що се отнася до приходите, Крим може да предложи много малко. Брутният вътрешен продукт е около 1 млрд. долара – незначителен в сравнение с над 2 трлн. долара на цяла Русия.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
Освен това узнахме, че се каните да похарчите много пари, за да нормализирате живота в Крим. Неудобно ни е да помолим, но може ли да похарчите тези пари за нормализиране на живота във Вологодска област. Че то нашата област е в такава дългова яма, че за нищо не стигат пари. А ни трябват мостове, пътища, спортни съоръжения, промишлени обекти, нови работни места...С уважение и надежда за освобождение:Рускоезичните жители на Вологодска област."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
Кай ми честно-не звучи ли еднакво :) даже-моето ми изглежда малко по-добре аргументирано:)Само една добавка-аз предпочитам Русия да загуби тая геополитическа битка, защото сме в ЕС и това ще се отрази добре за България-поне малка част от украинците ще се изсипят в България, като емигранти(средната ни заплата е два пъти по-висока от тяхната и имаме относително близки култури), а ние имаме нужда от млади хора. Но има разлика между това, какво предпочитам и какво ще стане, а аз смятам, че на НАТО, САЩ и ЕС ще им(ни) натрият сурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
В това отношение североатлантическата култура, напротив е много склонна към метафори и риторични ценности. Така ставаме свидетели на две принципно различни ценностни системи - прагматичната източна и възторжената, сантиментална западна. Дори тук във форума има разделение, част от форумците русофоби, жадуват за загуба на Русия и изпадат във възторг от това, а друга част искат честност, демокрация(посредством избори и референдуми), върховенство на международното право и негодуват от майданските събития. Докато в това време Русия върви по своята пътека, като се отнася с безразличие и към крайнодесните украинци и към негодуването на либералите, но гледа стриктно своите интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
Твоето писание може да се напише и така:Прагматична е Русия, не бърза със Запада-взе първата хапка от Украйна, сега чака да се уталожи малко и ще захапе пак. В Русия е ясно, че реалната икономика само има значение, а тя държи 40% от ресурсите за нея. Запада е обречен да се задъхва все повече и повече от растящите цени на тия ресурси. Така че в Русия знаят, че в многополюсният свят ще привличат все повече и повече хора към себе си. Постепенно от Запада към Русия ще изтичат все повече капитали и квалифицирани кадри, защото Русия ще може да си го позволи. Глупаво е да се мисли, че Русия се движи от някаква друга идеология освен реалполитиката-т.е. прагматичните и интереси. Именно в това и е силата-от Сталин до Путин-големите ръководители на Русия жертват морала и идеологията за сметка на прагматизма и реалните придобивки. За това Русия е най-голямата държава в света от повече от столетие-защото изхожда винаги от своите интереси, а не от мними и лицемерни идеологически принципи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Ква идеология бе братче?! То вече няма елементарен опит за логика и смисъл в пропагандата! Чак е обидно да четеш такива ***, а некои тука даже ги доукрасяват с "размисли"! Очевидно, че вече или са решили, че читателите на подобни "анализи" са абсолютно безмозъчни, или пък критериите при набирането на пишещи подобни материали вече са на нивото на американско начално училилище или Роки 3!Чат ли си - 800 млн. долара годишно ще бъдат непреодолимо бреме за руската икономика, но ако Крим си остане в Украйна, то за Украйна е "piece of cake" да ги дава! Нищо, че няма с какво да си плати газа за последното тримесечие - не, че е платила и за последната година де...Абе важното е да се пише! Чукча писатель, чукча не читатель! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Киев назначи олигарси за губернатори в източните региониСъс своето богатство, влияние и личен интерес да предотвратяват по-нататъшни конфликти, олигарсите могат да бъдат ключът към намаляване на напрежението и запазването на контрола в зони, където проруски активисти подклаждат сепаратизъм.---Хвала на такава идеология. Протестите не бяха ли против олигарсите изначало?(новина в един друг сайт)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А какво е идеология наложена със санкции или оръжие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Скоро ще стане ясно какво всъщност става в Украйна и тогава на по-умните ще им светне какви са мотивите на Русия в тази криза. В Украйна тепърва предстои голямата драма, за която западът изобщо нито има идея, нито средства, нито инструменти да се справи и пак ще стане ясно, че единствената с трезва, умна и полезна позиция е била Русия. Както в Сирия, btw.Едва ли на големите анализатори като Хахото им е направило впечатление, че Саудитска Арабия даде срок до 15 март на всички свои граждани, воюващи в други държави, да се приберат, иначе - пндиз! Кои ли държави се визират? Пак тя обяви и радикални излямистки организации от Арабската пролет за терористични, има внезапен разрив в отношенията с Катар и какви ли още неудобни за западните СМИ събития! Някой дали ще направи анализ на позицията, която Русия защитаваше през цялото време в сравнения с тази на "лидерите" от МОЛ-а на Хахото и това как променя света и ролята на Русия в него? Щото нещата не стоят на едно място, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
eboyanov
преди 10 години
имам в предвид, че е някаква идеология, в която се е вкопчил запада, и е готов да си зареше и съюзниците, ако не я защитават, независимо да ли са прави или не. Все пак идеологиите движат света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха...! Едно не може да им се отрече на янките - усояха да създадат поколение от ***, духовни бройлери, за които животът е един МОЛ и единственото, което можеш да правиш е или да си продавач, или купувач в него. Там обаче има всичко, от което имаш нужда - и храна, и дрехи, и култура, и образование, но най-вече - информация! Много и вярна, единствената вярна и полезна информация! Тя е най-ценната стока, минала през всички качествени и технологични проверки! В нея никога не трябва обитателите да се съмняват! Трябва само да й вярват и ако може - да я обогатяват във вярната посока със собствени размишления!Важното е да вярваш, че Русия потъва и загива! Не е нужно да гледаш извън щандовете на МОЛ-а, където можеш да видиш данни и цифри за обратното!Не беше ли същото издание WSJ с напоителните прогнози за пълен провал на олимпиадата в Сочи? Май твърдяха, че обектите ще посрещнат недостроени спортистите, а гостите ще спят на палатки! И обитателите на МОЛ-а даже още го повтарят! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още