IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живот без Visa и MasterCard

Американските компании за безналични разплащания са сред големите "жертви" на новата Студена война

08:41 | 09.05.14 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Живот без Visa и MasterCard

Кремъл започва тихо да предприема ответни мерки срещу американските компании в резултат на политиките на администрацията на президента на САЩ Барак Обама. Сред първите "жертви" са лидерите на пазара безналични форми за разплащане за стоки и услуги – Visa и MasterCard, пише в своя разработка анализаторът в руския портал "Росбалт" Владислав Кузмичев.

Една от големите новини от последните дни е подписаният от президента Владимир Путин Закон за създаването на руска национална платежна система. Актът предоставя две много съществени нововъведения. Първо, операторите на платежни системи няма да бъдат допускани едностранно да се отказват от услугите, необходими за изпълнението на преводи. Второ, от 1 юли 2014 г. чуждестранните платежни системи ще бъдат задължени да плащат тримесечни вноски в размер на една четвърт от средния дневен оборот в специална сметка в Централната банка на Русия.

Законът за създаване на национална платежна система с участието на Руската централна банка бе приет в края на април. В рамките на тази система ще се осъществяват парични преводи с използване на платежни карти или други платежни средства, предоставяни на клиентите на участниците в националната платежна система. Официален знак за обслужване на националната платежна система ще стане графичното обозначение на рублата.

Документът бе одобрен в отговор на решението на Visa и MasterCard да прекратят сътрудничеството си с банките, които бяха подложени на американските санкции. И двете компании престанаха да предоставят услуги за платежните операции за клиентите на банките "Россия", Собинбанка и СМП Банка.

"Някои разпоредби на закона са безпрецедентни и ще имат много сериозно влияние върху руския пазар на плащанията", предупредиха представители на Visa. "Ние продължаваме да проучваме всички части на новия закон и сме уверени, че някои от неговите разпоредби не само ще създадат сериозни трудности за нашата работа в Русия, но също така ще навредят и на руския пазар на електронни плащания в дългосрочен план", коментираха от своя страна от MasterCard.

Въпреки регулаторните проблеми Visa показа известно желание да си сътрудничи с руското правителство в намирането на начин за излизане от ситуацията. Същевременно обаче и двете американски компании дадоха и да се разбере, че по всяко време може окончателно да напуснат руския пазар.

С оглед на затруднената ситуация много от руснаците имат опасения, че техните сметки могат да бъдат "заключени" по препоръка на Вашингтон. Това провокира широк кръг от експерти да коментират публично въпроса как населението може да се застрахова срещу неприятни финансови изненади.

Представители на една от засегнатите банки не препоръчват при посещения в чужбина да се разчита единствено на пари в брой. По думите им в краен случай удачен вариант биха били услугите на компании за платежни преводи, като например Western Union.

"В много хотели, магазини и ресторанти може да се плаща с чекове. Ако продажната цена е по-ниска от номиналната стойност на чека, останалата част от сумата може да се получи в брой", посочи експертът от базираната във Великобритания Alpari Group Анна Кокорева.

По думите ѝ удачна алтернатива на Visa и MasterCard може да бъде китайската UnionPay, която обслужва 114 страни. "Ако обичате да пътувате до Азия, или пък вашите бизнес интереси са свързани с редица страни в региона, в това число Хонконг, Китай, Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония, UnionPay е точно за вас", отбеляза експертът.

"Вътрешна система за плащания вече има в Австралия. Тя ще направи финансовата система на Русия "по-стабилна от външни заплахи – не само от санкции, но също така и от кибератаки. Но дори ако Русия създаде свои собствени платежни карти, тя ще трябва да подпише споразумения с чуждестранните платежни системи за тези карти, за да работят те в чужбина", заяви анализаторът в инвестиционната банка "Откритие" Владимир Тихонов.

"Създаването на националната система за плащания не е заместител на Visa и MasterCard", казва още Тихонов. "Ако Visa и Mastercard напуснат Русия, това ще бъде сериозен удар и за гражданите, и за бизнеса", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 4
MZ/X
преди 10 години
По същата логика Хитлер анексира Судетската област и Австрия през 1938-*** година... Никоя държава не си е позволявала да анексира чужди територии след Втората Световна Война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
data
преди 10 години
въпросът целеше да стане ясно че кат тръгнем да се отказваме от циливизационите придобивки може да стигнем мнооооого далеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
MZ/X
преди 10 години
Вместо да имаш една карта Виза или Мастеркар, ще трябва да имаш няколко различни карти, за различни цели. Руска за Русия, Виза или Мастеркард (ако останат в Русия) за международни плащания и т.н.. Магазините ще трябва да държат по два ПОС терминала. Един за Руските карти, а другите за международните и т.н. Пълна лудост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 9
lozkhris
преди 10 години
Moже, стига американците също да се откажат от още по-имперските си амбиции. Я виж на една карта колко американски бази има около Русия и колко руски - около САЩ...Русия праща ли самолетоносачи по целия свят за да "демократизира" някоя петролна страна?...Интересно обаче защо САЩ не искат да "демократизират" Саудитска Арабия, най-недемократичната държавна единица в Света...Кое е чуждото на Украйна - че това е люлката на руската нация ли? И що решихте всички, че Крим е украински? Ми то и Косово си беше сръбско, ама...то не беше ли "незаконно анексирано"....?Разликата между украинци и руснаци е колкото между македонци и българи.Смешна работа - и нацията им измислена, и историята, и езикът...Така че верно спри с платените коментари щото са леко не на място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 3
nobel
преди 10 години
Не сравнявай несравними неща. Ако спрат електричеството кредитната карта е последното нещо, от което ще имаш нужда. Липсата на кредитна карта се свежда до простото неудобство да плащаш с хартийки, а без ток даже автоматичните врати на магазина няма да се отворят. Да не говорим, че ще спрат да работят касовите апарати и осветлението в магазина и няма да можеш да си купиш нищо, дори да имаш всички карти на света. Също така ще спрат хладилниците, светофарите ... да продължавам ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 10 години
Слез малко на земята . Като за начало си изкарай топ 10 на страните производителки на петрол и виж колко от тях са контролирани от САЩ или от техни компании . След това ще разбереш дали Русия може да направи това с рублите или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
На всеки,който иска да купи в Москва нефт и газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
На всеки,който иска да купи в Москва нефт и газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
data
преди 10 години
И на кого му трябват рубли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 7
Internet
преди 10 години
Те и сега ще изнасят срещу долари, евро, юани и йени - с тях ще се купавт рубли.Просто Обамго няма да може да сложи ръка върху тези пари чрез санкции в западни банки.Нещо не разбираш механизма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още