IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не отслабва натиска за "Южен поток"*

Руският външен министър е на посещение в Белград и основната тема на разговорите ще е проектът за изграждане на газопровода

11:05 | 17.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия не отслабва натиска за "Южен поток"*

„Южен поток” е в основата на разговорите по време на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Белград, пише Радио „Свободна Европа”. Лавров е на двудневно посещение в Сърбия. След срещата му със сръбския му колега Ивица Дачич, двамата заявиха, че няма промяна в предварителните намерения за изграждането на "Южен поток", пише руското издание Интерфакс.

Дачич допълни, че Сърбия не трябва да избира между ЕС и Русия, допълва Radio Televizija Srbije. "Не смятах, че въпросът ще бъде "или ЕС, или Русия". Искаме и ЕС, и продължаване на добрите отношения с Русия", допълни още външният министър на Сърбия. 

Неяснотите около „Южен поток”, който трябва да пренася природен газ от Русия до Италия, през територията на България, Сърбия и още пет държави, членуващи в ЕС, се увеличават след като България анонсира спиране на работата по проекта, отбелязва още "Свободна Европа". В същото време сръбският премиер Александър Вучич коментира, че сръбската страна още няма окончателно решение за строежа на газопровода.

Припомняме, че от 1 януари 2015 година Сърбия ще трябва да въведе изискванията на Третия либерализационен пакет, макар и да не е член на ЕС. Именно несъответствията на проекта с изискванията на европейското законодателство станаха причина за спора между ЕС и Русия относно изграждането на газопровода. 

Визитата на Лавров в Сърбия става броени часове след като „Газпром” спря доставките на природен газ за Украйна. Киев вече потвърди, че не получава суровина от Русия, но изпълнителният директор на украинската държавна компания „Нафтогаз” Андрий Коболев успокои, че страната има резерви от синьо гориво до декември.

Според европейския комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер по време на тристранните преговори за цената на газа, които се провеждаха в последните седмици между представители на ЕС, Русия и Украйна, Москва е отказала плащане в размер на 1 млрд. долара. Трансакцията е трябвало да се извърши на 16 юни.

Вместо това Русия подаде иск в Арбитражния съд в Стокхолм с искане за 4,5 млрд. долара.

Москва не е приела и предложение за „лятна” и „зимна” цена на природния газ за Украйна. Според съобщение на Европейската комисия Йотингер е предложил през лятото „Нафтогаз” да плаща по 300 долара за хиляда куб. метра и 385 долара за хиляда куб. метра през зимата. Москва обаче не е отстъпила от предложението си за 385 долара за хиляда куб. метра през цялата година.

ЕК ще пробва нов кръг от преговори по-късно през този месец, коментира още Радио „Свободна Европа”.

* Допълнено с позицията на Ивица Дачич

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още