IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Западът живеят в паралелни светове

Не става дума само за различия в мненията, но и по отношение на фактите, пише WSJ

18:26 | 25.10.14 г. 37
Русия и Западът живеят в паралелни светове

Трудно е да си представим как в САЩ или Западна Европа може да се отъждествят държава и управник в частен разговор или публично. Това е още един нагледен пример за различното мислене на руските управници и западните им колеги, предава БТА.

"Ако няма доверие, има подозрение, а когато има подозрение, тогава всичко, което другата страна прави, е против твоите интереси", Игор Иванов, бивш министър на външните работи на Русия.

Руската теория на конспирациите не е нищо ново. Николай Патрушев, високопоставено длъжностно лице от сферата на сигурността в Русия, повтори няколко исторически теории в неотдавнашно интервю пред държавни медии - че САЩ са подмамили СССР в катастрофалното за него нашествие в Афганистан и че Вашингтон е манипулирал срива в цените на петрола през 80-те години, за да унищожи Съветския съюз. По същия начин новите санкции срещу Русия се смятат за американски опит да бъде сменен режимът в Москва.

Някои от историите, които руснаците си разказват, произтичат от уникалната им култура. Един от участниците например каза, че за нееднократно проявявалата се в историята способност на Русия да се издига от състояние на катастрофа до състояние на величие, какъвто впрочем според него е и случаят в момента, може да има само "ирационални" и "мистични" обяснения. 

Ръководителят на българския мозъчен тръст Център за либерални стратегии Иван Кръстев каза, че това да се разчита на конспиративни теории не задава рамка за движение напред. "Марксизмът бе идеология", каза той. "Конспиративните теории не са идеология".

Биографът на Кейнс и преподавател в университета в Уоруик Робърт Скиделски, също участник във форума, постави въпроса докъде ще доведе Русия това насърчаване на паралелна действителност.

Според него зад начина, по който руснаците говорят, се крият три възможни обяснения - или руските длъжностни лица вярват, че казват истината, или лъжат, или се самозаблуждават.

Ако действията им се основават на грешни презумпции, то тогава те рискуват, каза той. Ако лъжат или се самозаблуждават, то те сериозно подкопават доверието към Русия в международен план - какъвто според западни правителства е случаят с твърденията им, че "малките зелени човечета" в Украйна не са били пратени там от руската армия.

Бившият руски министър на външните работи Игор Иванов казва, че до позицията на Москва се е стигнало поради изчезването на доверието между Запада и Русия.

"Загубихме доверие", каза той в интервю в кулоарите на конференцията. "Ако няма доверие, има подозрение, а когато има подозрение, тогава всичко, което другата страна прави, е против твоите интереси".

Бившият дипломат номер едно на Москва предложи създаването на "контактна група" за Украйна с участието на представители на Киев, Русия, САЩ, Полша, Германия, Франция и Обединеното кралство. Необходими са и други редовни контакти между Русия и Запада за справянето с голям брой общи проблеми, включително възхода на "Ислямска държава", посочи Иванов.

Но той не е оптимист. "Нещата прекалено се персонифицираха", смята Иванов. Преодоляването на пропастта между Запада и Русия изисква политическа воля. "А аз не виждам политическа воля у нито една от страните". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 21 rate down comment 15
Илко
преди 9 години
Западът създава и спонсорира фашизмът и тероризмът! Русия качва хора в космоса! Другите не могат! Освен Китай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 20 rate down comment 9
rover
преди 9 години
И що за дивотия? САЩ неморални - Русия морална. И двете суперсили си гледат интересите. И това не е за престиж, а за да имат възможност да лапат повече, гражданите им да имат по-висок стандарт, за да нямат обществени проблеми. Просто е. И кой в момента хапва по-добре, кой влачи електроника по домовете, кара коли? САЩ разбира се, не Русия. И да знаеш ИМПЕ, не интелигентните хора на всяка цена слагат тумбака пред морала, а простаклука го прави. Неграмотниците и простаците искат да консумират колкото се може повече, веднага, днес, абе още вчера. И те отиват при повече имащите. Така е..Нека Русия направи телевизори, компютри, джиесеми, коли - там са . Но засега още не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 15 rate down comment 6
rover
преди 9 години
Впрочем забелязал съм, че това е симтоматическо за всички слепи русофоби и безкритически поклонници на САЩ и американската имперска политика==========================================================================Добре е, аз съм русофил. Но не съм болшевик, носталгик по СССР и т.н.. Реалист съм. Сидеров онзи ден обяви, че трябва да напуснем ЕС и НАТО и да работим с Русия и Китай. Хайде Импе, обясни ми как в този случай ще бъде решен въпросът с националната ни сигурност, при хилавите ни финансови възможности и безумния нихилизъм, обхванал нацията.Само не ми говори за неутралитет, защото него не можеш да го обявиш и да задължиш другите да го спазват. Накъде тогава? Замисли се, защо и *** от БСП за за евроатлантизма. Ако няма американски бази у нас - ще има руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 11
ppancho
преди 9 години
Ne сме излизали от темата.Императорските коментари идват точно от"паралелния свят"или "огледалния свят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
vstoykov
преди 9 години
Много ми е смешно как мемботи спорят за колективни халюцинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 13
ppancho
преди 9 години
постнг 24 показва интелектуално ниво на атакаджия неизлизал от населеното си място последните 20 годинаи-цитирам:АраПи,негЪри,ромове..."плодящи се...ми импе,да добацим:***,неграмотници-тц,тц,,,май ще ти трябва политическо убежище в омразния ти Запад,скоро: )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 6
ppancho
преди 9 години
до 26 ми той Импа си е точно това"вода гази,жаден ходи"пак добре ,че има кой да му плати нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 12
ppancho
преди 9 години
Импе,живял ли си някога на Запад или в Русия?Имаш ли изобщо някакъв капитал който да управляваш?Писнаките ти са на пенсионер със средно образование или охранител от селище от градски тип.Пишеш за неща,които не си помирисвал с информация от телевизията .Това за Софикса е абсолютно вярно.признай си как навиваше по форумите;Нагоре,нагоре...ох ох..нагоре: ))Изненадан сън,че по селата има интернет: ))нищо против хората там,които обаче си гледат тяхната работа,а не пишат като графоман като тебе: ))Приличаш на дописник от провинциален вестник от далечното минало.Кажи нещо и за Северна Корея,че да се посмеем: ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
mapto
преди 9 години
"100%познаваш,но на опаки" - това е голямо проклятие, защото ако реши да инкасира таланта си, дори простата стъпка на обръщането на твърдението вкарва още едно ниво на риск - трябва ли да се обръща или обърнатото пак трябва да бъде обърнато... като цяло - хем знае, хем не знае... нещо като вода гази - жаден ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 10
ppancho
преди 9 години
Отдавна следя постингите на човека наричащ себе си Император.Пише добре,грамонтно....и няма празно -само грандиозни дивотии ,глупости в псевдонаучен стил.Не си ли ти, Ипе,който от СОФИКС 2000 пишеше всеки ден:купих,напълних ,от утре нагоре и лееше научни обосновки за неописуемия тренд нагоре,нагоре.След глупостите,които си изписал през годините(тези по-долу не правят изключение),що поне не си смени ника...през борсов играч,лихвар,сега фен на путин...Смял съм се дестки пъти на слабоумните ти постинги В едно заслужаваш респект:Празно няма-каквото пишеш,всичко наобратно става-т.е.100%познаваш,но на опаки: ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още