IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Западът живеят в паралелни светове

Не става дума само за различия в мненията, но и по отношение на фактите, пише WSJ

18:26 | 25.10.14 г. 37
Русия и Западът живеят в паралелни светове

Трудно е да си представим как в САЩ или Западна Европа може да се отъждествят държава и управник в частен разговор или публично. Това е още един нагледен пример за различното мислене на руските управници и западните им колеги, предава БТА.

"Ако няма доверие, има подозрение, а когато има подозрение, тогава всичко, което другата страна прави, е против твоите интереси", Игор Иванов, бивш министър на външните работи на Русия.

Руската теория на конспирациите не е нищо ново. Николай Патрушев, високопоставено длъжностно лице от сферата на сигурността в Русия, повтори няколко исторически теории в неотдавнашно интервю пред държавни медии - че САЩ са подмамили СССР в катастрофалното за него нашествие в Афганистан и че Вашингтон е манипулирал срива в цените на петрола през 80-те години, за да унищожи Съветския съюз. По същия начин новите санкции срещу Русия се смятат за американски опит да бъде сменен режимът в Москва.

Някои от историите, които руснаците си разказват, произтичат от уникалната им култура. Един от участниците например каза, че за нееднократно проявявалата се в историята способност на Русия да се издига от състояние на катастрофа до състояние на величие, какъвто впрочем според него е и случаят в момента, може да има само "ирационални" и "мистични" обяснения. 

Ръководителят на българския мозъчен тръст Център за либерални стратегии Иван Кръстев каза, че това да се разчита на конспиративни теории не задава рамка за движение напред. "Марксизмът бе идеология", каза той. "Конспиративните теории не са идеология".

Биографът на Кейнс и преподавател в университета в Уоруик Робърт Скиделски, също участник във форума, постави въпроса докъде ще доведе Русия това насърчаване на паралелна действителност.

Според него зад начина, по който руснаците говорят, се крият три възможни обяснения - или руските длъжностни лица вярват, че казват истината, или лъжат, или се самозаблуждават.

Ако действията им се основават на грешни презумпции, то тогава те рискуват, каза той. Ако лъжат или се самозаблуждават, то те сериозно подкопават доверието към Русия в международен план - какъвто според западни правителства е случаят с твърденията им, че "малките зелени човечета" в Украйна не са били пратени там от руската армия.

Бившият руски министър на външните работи Игор Иванов казва, че до позицията на Москва се е стигнало поради изчезването на доверието между Запада и Русия.

"Загубихме доверие", каза той в интервю в кулоарите на конференцията. "Ако няма доверие, има подозрение, а когато има подозрение, тогава всичко, което другата страна прави, е против твоите интереси".

Бившият дипломат номер едно на Москва предложи създаването на "контактна група" за Украйна с участието на представители на Киев, Русия, САЩ, Полша, Германия, Франция и Обединеното кралство. Необходими са и други редовни контакти между Русия и Запада за справянето с голям брой общи проблеми, включително възхода на "Ислямска държава", посочи Иванов.

Но той не е оптимист. "Нещата прекалено се персонифицираха", смята Иванов. Преодоляването на пропастта между Запада и Русия изисква политическа воля. "А аз не виждам политическа воля у нито една от страните". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Да, може! (Технологичната революция да промени паразитната, крадлива...)Вкл. и у нас - да не забравяме, че изобщо не сме по-различни в това отношение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 49 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
По-лошото е че ТЕ не ни ги вземат децата насила, а ние, или власт и възможност имащите сами им ги даваме, даже направо им ги тикаме в ръцете, защото тук политиците които дават децата си на запад, създадоха такава *** в която не искат собствените им деца да живеят. Така че Нинова да плаче колкото си ще, нейната партия създаде "условия за живот", в които собствените им деца не понасят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 31
Rhapsody of fire
преди 9 години
Живях достатъчно дълго в социалистическия "паралелен" свят и затова съм сигурен, че Путиновия ми е безкрайно познат. Със сигурност ще отиде в канализацията на историята. Това няма да му попречи обаче да съсипе и отнеме животите на милиони хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 24
Стоян Петров
преди 9 години
Докато 8 от всеки 10 иновации излизат от САЩ, вие как мислите, кой паралелен свят ще победи? Между другото, защо синовете на Цецка Цачева и Корнелия Нинова (наистина блестящи математици) учат в Америка. Нинова проплака, вземат ни децата. Да вземат умните деца. Няма как да ги биете. Забравете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 9
citizen_bg
преди 9 години
Мене пък от известно време ме занимава друг въпрос Технологичната революция може ли да промени паразитната, крадлива, бандитска генетична същност или допълнително спомага за проявата и налагането и? Тая реалност колко ще издържи и какви ще са следствията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Какво пречи на двете реалности да съществуват паралелно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
Това е само въпрос.Това,кой на какво или кои симпатизира,предполага и посоката на отговора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 35
keizer
преди 9 години
много интересен въпрос, ти майтапиш ли се или си вярваш? дори не знам как да му отговоря на въпроса. 50+% от световния БВП, най-могъщия военен съюз създаван някога (НАТО, не Варшавския договор), световни капиталови пазари, резервни валути, иновации, нобелови лауреати, космически програми... срещу какво? едно жуже? и затъваща ресурсо-ориентирана икономика голяма колкото икономиката на съсипана Италия? Коя реалност според теб ще издържи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
многодобре
преди 9 години
Кая (кой) реалност (паралелен свят) ще издържи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още