IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Esmark Europe е подала оферта за покупка на сръбската Zelezara Smederevo

Повторната приватизация на производителя на стомана се налага заради огромните му дългове и желанието на Сърбия да съживи икономиката си

20:13 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият ръководител на Международния валутен фонд говори с вицепремиера Александър Вучич. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бившият ръководител на Международния валутен фонд говори с вицепремиера Александър Вучич. Снимка: архив Ройтерс

Правителството на Сърбия е получило една валидна оферта за единствения си производител на стомана. Страната се опитва да приключи четиригодишното затишие при продажбите на активи, за да убеди международните кредитори, че може да вдигне икономиката на крака и да запълни бюджетния дефицит, пише Bloomberg.

Esmark Europe пусна единствената валидна оферта от общо две при търга за 80% дял от Zelezara Smederevo, заяви пред репортери финансовият министър Душан Вуджович в петък. Производителят на стомана е една от 500-те компании, които страната трябва да продаде или да затвори тази година, за да подобри състоянието на финансите си.

„Очаквам да постигнем споразумение, основано на офертата на Esmark до края на януари и да подпишем договора“, заяви Вуджович. „Фактът, че има само един кандидат не говори за липса на интерес, а за 100%-вото уважение към стриктната процедура“.

Сърбия се присъединява към други балкански страни в опита си да се освободи от държавните компании, работещи на загуба под натиск от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Страната ще се опита да запуши дупката в бюджета и да привлече повече чуждестранни инвестиции.

Словения се опитва да продаде държавни банки, за да възстанови парите, похарчени за спасяването на финансовия сектор, а Хърватия планира да търси купувачи за активи, включително пристанището Лука Вуковар и националните авиолинии.

Премиерът Александър Вучич трябва да убеди Международния валутен фонд и Световната банка, че ще може да продаде държавните предприятия, които поглъщат около 1 млрд. долара от парите на данъкоплатците всяка година. Ако успее, страната му ще покрие изискванията за заем, който бе договорен през ноември и очаква потвърждение от страна на МВФ.

Правителството обеща да намали бюджетния дефицит на страната до под 3% от брутния вътрешен продукт до 2017 г. спрямо 8% за 2014 г. То също така иска да намали безработицата в страната, която в момента е около 20%.

Кабинетът се опитва да повиши ръста, след като наводненията от миналото лято вкараха икономиката в трета поредна година на рецесия.

Сърбия купи обратно Zelezara за 1 долар от United States Steel Corp през януари 2012 г. Компанията намали дейността си, след като икономическата криза в Европа намали търсенето. Правителството субсидираше компанията с до 10 млн. евро на месец.

Условията на приватизационния договор караха инвеститора да задържи акциите на Zelezara за 10 години, да открие втора доменна пещ до 2016 г., да осигури ползване на 50% от капацитета на втората доменна пещ и 100% от капацитета на първата доменна пещ.

Със своите 5000 работника, Zelezara е на 186 млн. долара загуба и общ капитал от 21 млн. долара в края на 2013 г., показват данните на Агенцията по приватизацията. Тя дължи около 260 млн. евро на банки, 120 млн. евро на доставчици и 145 млн. евро за материали. Правителството планира да поеме дълга на Zelezara към други държавни компании до 31 декември 2013 г., гласят условията на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още