IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина търси начин да излезе от омагьосания кръг на дълговото бреме

Кабинетът на Ципрас води битка с времето, посочват гръцки издания

11:46 | 06.02.15 г. 1
<p>
	Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

С тактически ходове и задкулисни действия, наподобяващи война на нерви, Атина и Берлин показаха, че държат на позициите си, без обаче да късат мостовете за диалог, коментира вестник Ethnos.

Друго местно издание – To Vima, дешифрира казаното от германския финансов министър Волфганг Шойбле на срещата му вчера с неговия гръцки колега Янис Варуфакис, като подчертава, че въпреки различията с Берлин, новото гръцко правителство търси формула за излизане от дългото бреме.

В друга публикация вестникът определя като "трудни" разговорите Шойбле-Варуфакис, сравнявайки ги с "партия покер, която се играе в сянката на студената война".

Според Ethnos след срещата на Шойбле и Варуфакис пред парламентарната група на партията СИРИЗА премиерът Алексис Ципрас казал, че "Гърция не шантажира, нито пък е шантажирана". "Искат от нас да спазим правилата, макар и да имаме различия, длъжни сме обаче да кажем, че рестрикциите не фигурират в нито един учредителен договор на Европейския съюз, посочил Ципрас.

Той обяснил, че контактите през седмицата с европейските партньори на страната продължават, с цел да бъде постигнато споразумение по исканата от Атина мостова програма до 16 февруари, когато Еврогрупата трябва да се произнесе по проблема за Гърция.

Пред телевизия Меga министърът на икономиката Йоргос Статакис изказал надежда, че мостово споразумение с кредиторите по такава програма за реформи, така че да се избегне формата на тройката, е възможно и че то може да бъде постигнато още този месец.

"Не сме съгласни, но решение трябва да се намери", цитират вестниците думите на Шойбле. Атина коментира, че макар разминаването с Берлин да е голямо, срещата Шойбле-Варуфакис е показала и някои позитивни неща.

Всъщност кабинетът на Ципрас води битка с времето, за да бъде намерена формула, по която да се договори с Европа, отбелязва Kathimerini.

Вестник Imerisia цитира оценката на Блумбърг, че исканата от Атина "мостова програма" няма да е достатъчна, за да промени решението на ЕЦБ да не приема гръцки държавни облигации, но ще даде на политиците глътка въздух и време, за да договорят едно по-дългосрочно решение за Гърция. (БТА) 

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
Какъв кръг кви пет лева? Ципрас нали ще покаже кой е шефа на Меркел и ко, ще им покаже какво прави достойният грък ..... моли за още просия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още