IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрегната среща между Германия и Гърция приключи без резултат

Янис Варуфакис обеща да направи всичко възможно, за да избегне думата, започваща с буквата "ф"

09:12 | 06.02.15 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле (вляво) и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис (вдясно). Снимка: Ройтерс</p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле (вляво) и гръцкият финансов министър Янис Варуфакис (вдясно). Снимка: Ройтерс

Напрегнатата среща в Берлин между финансовите министри на Гърция и Германия приключи без никакви изгледи за бърза сделка за плащанията по дълга на Aтина или удължаване на текущата спасителна програма, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

"Гърция принадлежи към еврото, но ние наистина не се споразумяхме за това, което трябва да се направи. Съгласихме се да сме на различно мнение", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на съвместна пресконференция с новия му гръцки колега Янис Варуфакис.

Той каза още, че напълно зачита резултатите от гръцките избори, които доведоха на власт крайнолявата партия СИРИЗА, но изрази скептицизма си за някои от обявените от новите управляващи мерки.

Германският министър, известен с агресивната си позиция по отношение на спасителните програми, заяви, че идеята на преструктуриране на дълга на Гърция не е поставяна на масата. Той подчерта, че преговорите трябва да се водят с представители на "тройката" международни кредитори – Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Шойбле напомни на Варуфакис, че всякакви промени в настоящата спасителна програма трябва да бъдат договорени между правителствата на държавите от еврозоната и одобрени от националните им парламенти. Промяна на тази процедура би довела до промяна на договорите за ЕС, което според германския финансов министър е почти невъзможна задача.

Волфганг Шойбле посочи още, че ако европейският проект губи подкрепа сред гражданите, то е защото политическите лидери не са убедителни и не показват достатъчно "надеждност".

Германският министър на финансите обвини Гърция за проблемите ѝ. "Причината и решението за трудния път на Гърция се крие в Гърция, а не другаде, особено пък в Германия", посочи той. "Всички програми са базирани на идеята, че ние искаме да помогнем на хората да си помогнат сами. Проблемите трябва да бъдат решени на местно ниво", добави Шойбле, като отбелязва, че германските местни власти са готови да изпратят 500 данъчни експерти, които да помогнат на Гърция да създаде ефективна данъчна система и да подобри събираемостта на данъците.

Янис Варуфакис не се съгласи с тезата на Волфганг Шойбле и посочи, че има много случаи, особено на трансгранична корупция, в които Германия може да помогне, тъй като Гърция не е компетентна сама да преследва нарушителите.

Варуфакис потвърди, че не е воден разговор за "подстригване" или календар на изплащане на дълга, но отказа да приеме прочита на германския си колега на срещата им. “Ние не сме съгласни да сме на различно мнение, съгласихме се да влезем в дебат като европейски партньори”, коментира той.

Министърът обясни, че правителството му се стреми към "мостова" програма до май, за да има достатъчно време да преговаря с европейските партньори и международните кредитори. Той обаче отхвърли продължаването на настоящата програма, която приключва на 28 февруари.

Янис Варуфакис подчерта, че не всички мерки, свързани с текущата спасителна програма, са погрешни, като отбеляза, че правителството ще поеме около 60-70% от реформите. Според него обаче в сегашната програма липсват мерки за растеж, както и мерки, свързани с корпоративните интереси и данъчните измами и корупцията – нещо, което по думите му СИРИЗА иска да промени.

“Ние трябва да погледнем в очите на нашите граждани, да можем да им кажем, че не съществува “имунитет” срещу съдебно преследване в Европа”, посочи той.

Що се отнася до решението на ЕЦБ от сряда да ограничи достъпа на гръцките банки до евтина ликвидност, Варуфакис посочи, че ще направи всичко възможно, за да избегне думата, започваща с "ф".

Варуфакис, който се срещна с и с председателя на ЕЦБ Марио Драги, посочи, че Централната банка е "агностик" що се отнася до удължаването на спасителната програма за Гърция и до мостовото финансиране, което СИРИЗА иска. "Това зависи от съгласието на страните от еврозоната", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
pecan
преди 9 години
много просто прочети за кои държави става въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 11
sssaaa
преди 9 години
Едва ли би искал да знаеш какъв съм.А мен интересува ли ме ти какво мислиш и то точно за мен? В прав текст - НЕ!Слагай си въжето и не му мисли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
:) То ако беше толкова лесно... :)Явно явно, колко да е явно? Гърците има от къде да вземат, но не искат да вземат от там а от друго място :)От една страна, предвид последствията за ЕЗ от фалит на Гърция, може да им се позволи да вземат от там от където искат, като по-добър вариант.От друга, изправени пред фалит, може да решат че по-добре да вземат от там от където не искат.Та.. ясни са само смъртта и данъците. Много често това, че всичко ти изглежда ясно е сигнал че абсолютно нищо не си разбрал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 8
pinoccio
преди 9 години
Гърция беше геополитически важна за Европа в желанието да балансира американското протеже по линия на НАТО - Турция. Във времето назад сме свидетели за антагонизма между тези две натовски държави - Кипърският въпрос, който и до днес няма решение, е черешката на тортата. НАТО е оглавяван от САЩ, ако държим да не бъркаме понятията. Европа е наясно със своята поддържаща роля. Франция напусна военното си участие в НАТО още по времето на Дьо Гол, остана само политически. Особените французи така и не се примириха със специалните привилегии на щатската валута, изковани в Бретън Уудс. Естествено, всичко беше за пари и властта чрез тях. Европа отреди такъв формат за Гърция, който носеше известни благини за гърците. Сега, обаче, гърците са изместени от новите сателити от Източна Европа, упорито ухажвани от САЩ. Има налице цял един източен фронт срещу вечния враг - руснаците. Гърция вече е ненужна. Турция - също, ако не броим закачките на САЩ по оста Близкия изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Ми гърцте няма откъде да вземат пари, за да си платят задълженията. За мен то ва си е фалит. Вече в какъв формат ще го обявят - това е неизвестното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 14
pinoccio
преди 9 години
Не съм им фен на гърците - ядат, пият и играят сиртаки на плажа вече 33 години с парите на някогашната ЕИО и сегашния ЕС. Но, кажете ми, как става така, че сега ЕЦБ казва на гърците, че няма да изкупува гръцки държавни ценни книжа, а ще купува всякакви други такива? По силата на какъв текст от решението на ЕЦБ да изкупува държавни ценни книжа на държавите членки на ЕС на стойност 50 млрд.Е месечно става това? Нещо, не мога да си вържа обувките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 3
Трубадур
преди 9 години
Волфганг Шойбле посочи - безплатен обяд и перпетум мобиле няма. Или си платете дълговете или измислете перпетум мобиле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
И от къде ти стана така ясно?Не се заяждам, просто ако може да кажеш, защото на мен не ми е ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
Jorkata
преди 9 години
Схемата май вече е ясна - ще "фалират" Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 17
misanthrope
преди 9 години
А ти какъв си?Виж, няма да пиша какво според мен си личи за теб от поста, че ще се засегнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още