IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Тегленията от гръцки банки може да достигнат 18 млрд. евро за 3 месеца

Влоговете на гърците ще продължават да са под натиск, докато все още има несигурност около изхода на преговорите с кредиторите

16:18 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman: Тегленията от гръцки банки може да достигнат 18 млрд. евро за 3 месеца

18 млрд. евро са изтеглили от банките гръцките вложители за последните три месеца, показват изчисленията на американската инвестиционна банка Goldman Sachs, цитирани от гръцкото издание Capital.

В анализа си инвестиционната банка преценява, че влоговете на гърците ще продължават да са под натиск, докато все още има несигурност около изхода на преговорите между правителството и международните кредитори.

Goldman Sachs смята, че през февруари изтичането на капитали от банките ще достигне 3 млрд. евро, като общото им количество ще възлезе на 18 млрд. евро от началото на декември 2014 г..

С оглед на вчерашното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири обема на спешната ликвидност, предоставена на разположение на гръцките кредитори с 5 млрд. евро. Goldman Sachs отчита, че 16 на сто от активите на гръцките банки се покриват от механизма за спешна ликвидна помощ ELA, докато през декември делът е бил нулев.

Така общата сума на предоставения лимит достига 65 млрд. евро. Максималното ниво на ELA обаче е било достигнато през 2012 г. - 124 млрд. евро, които са съответствали на 28% от активите на гръцките банки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още